Placki:
2 jajka
100 ml mleka
50 g chudego twarogu
6-7 łyżek płatków owsianych
2 łyżeczki dżemu nisko słodzonego
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki maki (u mnie gryczana)
Mus:
3 mandarynki
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
100 ml wody lub soku
25 ml rumu(opcjonalnie)
1-2 łyżeczki skrobi
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na placki zmiksować na gładką masę. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, aby placki za bardzo nie rozlewały się po patelni. Smażymy placki porcjami obu stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej(30 sekund z każdej strony), świetnie sprawdza się ta do naleśników. Do smażenia możemy użyć odrobiny masła klarowanego lub oleju.
Mus: do rondelka dodajemy masło i miód, czekamy aż miód się rozpuści, następnie dodajemy podzielone na cząstki mandarynki oraz żurawinę. Wszystko razem dusimy przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, dolewamy rumu, flambirujemy(wypalamy alkohol) i następnie dodajemy wodę lub sok. Redukujemy całość, doprawiamy cynamonem i miksujemy na gładka masę. Gotowe, Smacznego :).
Wartości odżywcze:
Białko: 37 g
Węglowodany: 89 g
Tłuszcze: 29 g
Kcal: 872
Kto czasami nie ma ochoty na śniadanie na słodko :)? Myślę że przygotowane własnoręcznie placki są idealnym rozwiązaniem. Zgadza się placki już były, ale ta wersja jest trochę odmieniona. Próbował już ktoś mandarynkowego musu z dodatkiem żurawiny ? Naprawdę polecam wypróbować, wszystkie smaki się bardzo dobrze komponują a w dodatku jest tu wszystko czego potrzeba nam z rana...czyli porządna dawka składników odżywczych. Takie śniadanko na pewno odpowiednio napędzi nam metabolizm i da "kopa" na cały dzień, a w dodatku jest naprawdę pysznie!! :)