4 filety z dorsza ok 600 g
5 średnich ziemniaków
300 ml śmietany 12%
50 dag ulubionego sera (u mnie mozzarella)
1 jajko
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek kwiatów szczypiorku
kilka gałązek tymianku
pęczek natki pietruszki
cytryna
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki około 0,5 cm i obgotować w osolonym wrzątku 5 minut. Cebule pokroić w pół talarki i przesmażyć na odrobinie oleju z posiekanymi ząbkami czosnku. Śmietanę połączyć z jajkiem, połową startego na drobnych oczkach sera, curry, posiekana natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Kwiaty szczypiorku oraz gałązki tymianku drobno posiekać. Każdy filet z osobna przyprawić z obu stron, solą pieprzem, sokiem z cytryny oraz mieszanką posiekanych ziół. Jak mamy czas, możemy odstawić rybę do lodówki aby się zamarynowała na 20 -30 minut.
Dno żaroodpornego naczynia delikatnie smarujemy olejem, układamy zapiekankę warstwami, najpierw pierwsza część ziemniaków, cebula, filety ryby,znowu cebula, ziemniaki i zalewamy całość przygotowanym sosem na bazie śmietany. Na gore wykładamy resztę sera. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30-35 minut. Smacznego :)
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 34 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 20 g
Kcal: 433
Dawno nie robiłem nic z ryb :). Pomysł na zapiekankę przyszedł sam od siebie, akurat kwiaty szczypiorku zaczynają rozkwitać, stąd pomysł aby je dodać do ryby. Czy się sprawdziły? Oczywiście że tak, nadały całości lekko pikantnego smaku. Danie nisko kaloryczne, można zamiast śmietany użyć jogurtu, ale myślę że nie ma takiej potrzeby. :). Kolejny pomysł na obiad jak akurat nic ciekawego nie przychodzi wam do głowy;D. Polecam i Smacznego :).