Pieczone klopsiki mięsne - pikantne - w potrawce ze szpinaku, cebuli, czosnku, zagęszczone jajem. Pieczone w piekarniku :)
ze standardowych produktów:
500g - mielone
4 małe cebule
225g - szpinaku mrożonego
1 jajko
Dodatkowo do smaku:
3 - ząbki czosnku - obowiązkowo!
sól, pieprz, imbir, przyprawa do tandorii, chilli, papryka słodka, cząber ostry, czosnek niedźwiedzi
Naczynie wykładamy papierem do pieczenia. 220 C i termoobieg. Cebulę i czosnek siekamy, doprawiamy imbirem, solą i pieprzem i do piekarnika. Pieczmy ok 10-15min. W tym czasie szykujemy mięsko i rozmrażamy szpinak. Szpinaku pół paczki rozmrażamy w mikrofali. Mięsko doprawiamy czerwonymi ostrymi przyprawami, (chilli, papryka, cząber). Formujemy kulki z samego mięska. Będą się bardzo dobrze trzymać :) Gdy cebula się podpiecze dokładamy mięsne kulki na cebulę. Pieczemy znów z 10min.
Ostatni etap to dodanie szpianaku. Do szpinaku wbijamy jajo, solimy, pieprzymy. Ja dałam jeszcze czosnek niedźwiedzi. Zalewamy nasze kulki szpinakiem. Pieczemy ostatnie kilka minut. Szpinak z jajkiem szybko się zetnie :)
Zmieniony przez - natalijka w dniu 2015-06-04 21:20:42