SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Risotto ze szparagami i polędwiczką wieprzową

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1650

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 416 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6505
Składniki:
150g ryżu basmati
pęczek białych szparagów
cebula
pół cukinii
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
cooking spray lub olej kokosowy
500g polędwicy wieprzowej
rozmaryn

Rozgrzewamy jedną patelnię spryskaną tłuszczem, wrzucamy na nią posiekaną cebulę i podsmażamy. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na kawałki odkładając główki, cukinię kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do cebuli, smażymy aż będą prawie miękkie. Dodajemy ryż i podlewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, odłożone główki szparagów i przykrywamy patelnię.

Polędwicę kroimy w plasterki, lekko rozbijamy dłonią, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem. Rozgrzewamy drugą patelnię, smażymy plastry polędwicy po 1,5-2 min z każdej strony na dość sporym ogniu. Solimy na koniec.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, ale jest jeszcze twardy, podlewamy wodą i dusimy jeszcze chwilę. Jeśli jest al dente, wyłączamy gaz, dodajemy sok z połowy cytryny, świeżo mielony pieprz, ewentualnie jeszcze soli. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut.

Risotto podajemy z usmażonymi polędwiczkami.

Wartość odżywcza: 1132kcal
Białko: 123g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 131g

2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 95719 Napisanych postów 366129 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1673990
łap pochwałe

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bardzo dietetyczne, wysokobiałkowe naleśniki z serem i truskawkami

Następny temat

Szybka sałatka z grillowanym musztardowym kurczakiem,sosem jogurtowym i kwiatami

forma lato