Szacuny
0
Napisanych postów
22
Wiek
29 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
461
Witajcie! Nie do końca wiem gdzie umieścić taki post, mam nadzieję że to odpowiednie miejsce :)
Teraz przez około 4 miesiące chodzę systematycznie na siłownię, największy problem sprawia mi jednak przygotowanie jedzenia. Przez pierwsze 2 miesiące robiłem sobie jedzenie według diety, chciałem aby było jak najmniej roboty i spasowało mi jeść kurczaka na obiad i kolację przez 5 dni w tygodniu. Tygodniowo zjadam około 3+ kg piersi z kurczaka, z czasem co raz bardziej denerwowało mnie długie spędzanie czasu w kuchni, próbowałem robić to jak najszybciej ale przez to jedzenie bardzo traciło na jakości, nie przykładałem się to i nie smakowało jakoś wyśmienicie.. do tego stopnia że przestałem robić sobie jedzenie w tygodniu i kupowałem na mieście.
Szukam sposobu w którym mógłbym całe 3kg mięsa wymieszać w jakiejś marynacie, aby to mięso przesiąkło tą marynatą przez ten jeden dzień i aby potem to dobrze smakowało.
Kurczaka przyrządzam w piekarniku.
- Jaka marynata by się nadawała? Nie liczę wszystkiego co do grama, mija się to z celem jeśli prędzej czy później mam zjeść coś niezdrowego. Ważne aby nie była ona jakoś bardzo kaloryczna, myślałem nad jogurtem naturalnym ale nie wiem co do tego jeszcze, no i czy to się w ogóle nada.
- Czy jak już przygotuję całe mięso jakie posiadam oraz gdy to podzielę na dane dni, to czy mogę to wszystko pomrozić i wyjmować co jeden dzień?
Chodzi mi o smak, chcę aby to było dobre ale żebym nie musiał codziennie siedzieć w kuchni. Dla mnie pomysł z marynowaniem 3kg mięsa nie brzmi źle, pytanie tylko w czym to marynować. Przypraw mam dużo, niemniej gdy robiłem kurczaka w samych przyprawach to juz nie mogłem tego jeść, nie czułem nawet smaku...
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Wiek
29 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
461
Nie mogę edytować///
Dodam że kurczak mi się nie przejadł, ostatnio jadłem u mamy i było pyszne, porównując z tym co ja robiłem to niebo a ziemia. Mam nadzieję że nie będziecie mi wybijać z głowy tego pomysłu co do marynowania tego i robienia na raz, po prostu czas nie pozwala mi na takie codziennie czy nawet co dwudniowe gotowanie.
Zmieniony przez - kruszkush w dniu 2015-06-25 21:18:03
Szacuny
11150
Napisanych postów
51594
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nic nie stoi na przeszkodzie - ważny jest tutaj czas i temperatura pieczenia, bo takiego kloca nie upieczesz w godzine.
Co do marynaty - zioła i/lub mieszanka przypraw (papryka, pieprz, sól, kurkuma, rozmaryn etc.) z oliwą będzie ok
Zmieniony przez - Preisio w dniu 2015-06-25 22:38:29
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Wiek
29 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
461
Nieno, jakiego kloca :D? Będę robił całe 3-3.5kg ale oczywiście wszystko będzie podzielone na normalne części. W porządku, jutro spróbuję zrobić to wszystko w takiej marynacie o której mówisz i zobaczymy jaki będzie smak.
Myślę że do tego warto też będzie narobić sporo szpinaku i również go podzielić i zamrozić z kurczakiem, takie gotowe pakiety gotowe do wyjęcia i odgrzania (po uprzednim odmrożeniu).
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do sposobu lub samej marynaty to śmiało, dzięki!
Zmieniony przez - kruszkush w dniu 2015-06-26 20:43:42