- 400 g mielonej cielęciny
- 3 marchewki
- 2 pory
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- Oliwa z oliwek
-Tagliatella (jakby ktoś nie wiedział, to makaron włoski).
- 30 cl mleka kokosowego
- 20 cl śmietany lub 200g odżywki białkowej.
- 1 cytryna
- 1 limonka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Za pomocą noża, wycinamy cienkie paski marchewki. Bielimy pory w słonej wodzie, następnie szybko schładzamy i tniemy na pół w kierunku podłużnym. Pory mają być utrzymane białe i szczegółowo cienko. Rozgrzać olej w woku i wykorzystać tagliatelle z warzywami około 3 minut, aż smak będzie ostry.
W garnku podgrzać mleko kokosowe i śmietanę/ odżywkę białkową. Teraz trzeba zaparzyć skórkę z limonki, trawę cytrynową z łodyg i dodać połowę soku z cytryny żółtej, 20 minut na małym ogniu. Sos przecedzić przez sito i zachować tylko śmietanę/..
Następnym krokiem będzie rozgrzanie oleju w woku i po 4 minucie wprowadzamy pokrojoną cielęcinę. Dodajemy trochę sosu (około 50 cl) i zdejmujemy z ognia.
Na talerzu umieszczamy tagliatelle z warzywami, nadając im objętości, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry cielęcinę. Kończymy poprzez wymieszanie sosu.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.
Powinno wam wyjść coś takiego:
-Smacznego!