Zapraszam:
Składniki
• Pierś z kurczaka 150 g
• Ciecierzyca z puszki 150g
• Por/cebula 50g
• Czosnek 10g
• Jogurt zwykły/grecki (gęsty) 100g
• Pomidory koktajlowe 250-300g
• Oliwa 10g (można więcej)
• Pietruszka pęczek
• Ser (preferowany mozarella ale też cheddar czy parmezan)- można oczywiście pominąć.
• Przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, oregano itp.
- Filety rozdzielić, przeciąć na mniejsze kawałki (a’la małe polędwiczki).
- W osobnej miseczce zmieszać oliwę, paprykę, sól i posiekany czosnek. Jedną łyżkę mikstury wymieszać z całością jogurtu, odstawić na bok.
- W pozostałej porcji mikstury obtoczyć kurczaka i zostawić jak najdłużej (dla leniwych 10 minut, dla ambitnych do kilku godzin w lodówce ;)
- Cieciorkę opłukać i odsączyć.
- Posiekać pęczek pietruszki.
- Do miski wrzucić cieciorkę, pietruszkę, pomidory, posiekanego pora lub cebulę i dodać odłożoną miksturę z jogurtem (całość). wymieszać (także można zostawić na jakiś czas w lodówce go przegryzienia się).
- Rozgrzać piekarnik do 170- 200C.
- Do naczynia żaroodpornego/ silikonowej formy dodać całość obtoczonych warzyw, wyłożyć na to kurczaka.
Piec około 25 minut na dolnej półce.
Podawać z doprawionym jogurtem i np. kuskusem z miksem sałat (jak u mnie na zdjęciu).