O mleku w ostatnim czasie pisze się i mówi różne brzydkie rzeczy. Faktycznie nachalna kampania zachęcająca dzieci, młodzież, a pośrednio nawet dorosłych do pica mleka musiał się spotkać za adekwatną odpowiedzią. W końcu przecież, nie każdy mleko pić powinien. Niemniej coraz częściej można odnieść wrażenie, że mleku przypisywane są wady, co do których de facto należy mieć wątpliwości – czy je faktycznie posiada. Tak też jest właśnie z kwasotwórczym potencjałem mleka.
Równowaga kwasowo-zasadowa w teorii i praktyce
Równowagą kwasowo-zasadową nazywany jest stan pozwalający zachować odpowiednie stężenie jonów wodorowych (pH) w przestrzeniach wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych. Utrzymanie tej równowagi jest absolutnie niezbędne dla prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych i – dla utrzymania homeostazy ustrojowej. Nasz organizm na szczęście został przez „matkę naturę” wyposażony w dwa niezależne mechanizmy regulacyjne pozwalające stan równowagi utrzymać:
mechanizm oddechowy (płuca),
mechanizm nerkowy.
Dodatkowo posiadamy także cztery systemy buforujące, które działają bądź to w środowisku zewnątrzkomórkowym bądź też wewnątrzkomórkowym. Są to bufory:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4360/czy-to-prawda-ze-mleko-zakwasza-organizm