Mówi się, że "od przybytku głowa nie boli", jak się jednak okazuje, są od tej reguły pewne wyjątki. Nadmiar niektórych pokarmów w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia migreny. Tak przynajmniej wskazuje pewne przesłanki biochemiczne i obserwacje. Temat jest złożony ale i - niezmiernie ciekawy, zwłaszcza dla osób, którym często "głowa pęka"...
Migrena od podszewki
Migrenowe bóle głowy to problem, który dotyka sporej ilości osób. Przypadłości tej doświadcza około 25% kobiet i 9% mężczyzn, rozpoznawana i w odpowiedni sposób leczona jest ona stosunkowo rzadko. Głównym objawem migreny jest specyficzny ból głowy, zazwyczaj jednostronny, pulsujący, z towarzyszącymi nierzadko nudnościami, światłowstrętem, nadwrażliwością na zapachy i dźwięki. Istota tej dolegliwości niestety jest słabo poznana, przypadłość ta ma w dużej mierze podłoże dziedziczne, choć wiadomo również, że wiele istniejących zaburzeń i chorób może do migreny doprowadzać. Ból może pojawić się przy zaburzeniach hormonalnych, może też być konsekwencją urazów, a sprzyjać mu mogą głód i pragnienie. Zdarza się, że osoby obciążone permanentnym stresem migreny doświadczają w momencie odprężenia, jak się okazuje pewne znaczenie ma także konsumpcja niektórych pokarmów.
Pokarmy wywołujące migrenę
chociaż kwestia nie jest do końca zbadana, to istnieją jednak pewne przesłanki by uważać, że są takie produkty żywnościowe, po której "łatwiej o migrenę". Należą do nich przede wszystkim:
dojrzewające sery,
czerwone wino,
czekolada i kakao,
pokarmy zawierające azotany
owoce i soki cytrusowe,
prawdopodobnie też duże dawki glutaminianu sodu i aspartamu (zawierają one aminokwasy pełniące funkcje neuroprzekaźników).
Inne czynniki żywieniowe
Substancją, która może wpływać na ryzyko wystąpienia migreny jest również kofeina, ale w jej przypadku czynnikiem spustowym może być zmiana w spożyciu np. odstawienie kawy u namiętnych smakoszy tego napoju może powodować bóle głowy, analogicznie jednak wypicie dużej ilości kofeiny przez osobę, która na co dzień nie ma kontaktu z tym związkiem może powodować podobne symptomy.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4374/jedzenie-a-migrenowe-bole-glowy