Istnieje już kilka przepisów na chili con carne w naszym dziale Kuchnia SFD, jednak te jest wyjątkowo dopracowane i pyszne
Składniki:
- 3 duże cebule
- 1kg mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka czerwonej fasoli (można śmiało dać 2)
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1-2 papryki czerwone lub inne
- 1-2 papryczki chilli
- 1 puszka kukurydzy
- tłuszcz np. olej kokosowy, masło klarowane, inny
- przyprawy sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Cebulę kroimy w dowolny sposób i wrzucamy na rozgrzany olej (u mnie kokosowy) na dużą patelnię
2.Mięso doprawiamy trochę solą i pieprzem (wystarczy , jak ktoś woli inne przyprawy śmiało można dodać)
3.Dodajemy mięso do przysmażonej cebuli
4.Następnie, gdy mięso nie będzie już surowe - dodajemy kolejne składniki: kukurydzę, pokrojoną paprykę, pomidory, fasolę
5.Jeszcze dodajemy papryczki chilli - ile kto woli, przy 3 już jest solidnie ostre ja takie lubię :P
6.Całość trzymamy jeszcze około 35-40 min na średnim ogniu ,aby trochę odparowało , na koniec wygląda mniej więcej tak (mogłem jeszcze z 10min przytrzymać bo trochę wodnistego zostało, ale śpieszyliśmy się na siłownię - w niczym nie przeszkadza, można potraktować jako sos do np. ryzu)
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-11 08:35:48
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-11 10:58:41
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html