Składniki:
- 2 kg buraków (muszą być świeże, twarde)
-3 marchewki
-2 pietruszki
-2 cebule
-główka czosnku (cała ale nie bardzo duża)
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soli
-opakowanie kminku
-woda ugotowana przestudzona letnia
Przygotowanie:
1.Warzywa myjemy ale nie obieramy z łupek
2.Buraki, marchewkę, pietruszkę kroimy na kawałki (takie mniej więcej 2 na 2 cm)
3.Cebulę kroimy na pół albo na ćwiartki
4.Warzywa układamy warstwami w słoju - najpierw buraki, potem warstwa pozostałych warzyw, potem znowu buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu.
5.Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów
Barszcz kisi się około tygodnia. Można pod koniec próbować, tak żeby nie był za kwaśny.
Jeśli chcemy żeby barszcz szybciej się zakisił to można dodać z poprzedniego kiszenia tak 1/4 szklanki barszczu - wtedy kiszenie trwa tylko 3-4 dni.
Barszcz można pić z kubeczka albo ugotować zupę.
Żeby ugotować zupę należy ugotować najpierw wywar z 1 kg buraków (już obranych i pokrojony), buraki z wywarem zostawić na noc, wtedy wywar nabierze ładnego koloru. Do tego wywaru dolewamy kiszony barszcz (ilość zależy od tego jak bardzo kwaśną chcemy mieć zupę). Całość doprawiamy solą i pieprzem, innymi przyprawami wg uznania.
Można też dodać wywar z mięsa jeśli ktoś lubi.
Uwaga - po dodaniu kiszonego barszczu zupy już nie gotujemy.
Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w zakręconym słoiku.
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 22:01:02
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html