Przepis użytkowniczki etrala
Składniki:
- 3 jajka
- 350 g startej marchwi
- 80 g oleju słonecznikowego
- 150 g maślanki
- 310 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g orzechów włoskich posiekanych
- 50 g żurawiny suszonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika Kotanyi 2 łyżeczki
- szczypta startej świeżo gałki muszkatołowej
- 35 odżywki białkowej
Przygotowanie:
1.Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodac makę, orzechy, żurawinę, proszek, sodę, przyprawy, wymieszać.
2.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i stopniowo wlewać olej, dodać odżywkę i maślankę wymieszać.
3.Przelać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników.
4.Przełożyc do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku na termoobiegu 185 st przez 60 minut.
Wartości:
jedna porcja ( 2 plastry ):
290kcal
B10
T16,5
W26
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 21:56:55
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html