Przepis użytkowniczki liqierek
Składniki:
Ciasto:
60g mąka pszenna razowa typ 2000
70g mąka żytnia razowa typ 2000
20g kakao DecoMorreno
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności jak go kochamy)
olejek pomarańczowy
Płynna czekolada
100g czekolada gorzka
50g masło extra
1x średnia pomarańcza
Polecane dodatki:
30g orzechy laskowe całe
30g rodzynki suszone
Przygotowanie:
1.Pomarańczę myjemy, sparzamy skórkę wrzątkiem. Ścieramy skórkę pomarańczową, uważając, żeby jak najmniej tej białej błonki zetrzeć - jest gorzka! Ja starłam praktycznie całą skórkę. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, wyjdzie około pół szklanki i tyle powinno być. Miąższ też się przyda, nie wyrzucamy.
2.W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę - łamiemy ją na kawałki, dodajemy masło i topimy. Jak już się troszkę roztopi, dolewamy pół porcji soku pomarańczowego. Mieszamy, mieszamy i za jakiś czas dolewamy resztę soku i dodajemy miąższ. Jak już wszystko ładnie się roztopi, zdejmujemy naczynie z roztopioną czekoladą i dodajemy do niej skórki pomarańczy. Mieszamy i bierzemy się za ciasto.
3.Do garnka wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao. Mieszamy. Dodajemy 3 jajka, naszą płynną czekoladę, dajemy ilość olejku pomarańczowego, która nas satysfakcjonuje. Mieszamy, żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły. Możemy dodać orzechy i rodzynki (bardzo polecam). Masa będzie dosyć gęsta. Wlewamy ją do małej blaszki (moja ma około 22cm x 26cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wilgotną łyżką.
4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180-190 stopni i pieczemy nie więcej niż 30 minut. Ja trzymałam około 28 wyciągamy z piekarnika, kroimy dopiero po wystygnięciu ciacha.
Smacznego
Uwagi dodatkowe
Takie ciacho można trzymać nawet do 7 dni w lodówce. Jak dla mnie lepiej smakuje, jeżeli przed zjedzeniem wyciągniemy je z lodówy i poleży w temperaturze pokojowej.
Wartości dla 100 g :
270kcal
B: 9
T: 20
W: 25
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 21:51:12
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html