(...)
Daleko posunięty rozwój technologii żywności pozwala również w sposób świadomy i kontrolowany przyczynić się do ograniczenia stawności niektórych produktów węglowodanowych, miedzy innymi w celu szerszego zastosowania w specjalistycznej dietetyce, np. w hiperglikemii czy cukrzycy. Kształtujące się w naukach żywieniowych trendy ograniczania strawności produktów oraz poszukiwanie niestrawnych składników z możliwością bezpiecznego stosowania w produkcji żywności to znaczący krok w stronę walki z otyłością.
(...)
KTÓRA SKROBIA JEST OPORNA?
Jak wspomniano, istnieje wiele czynników, które wpływają na stopień strawności skrobi, jednakże dla ułatwienia identyfikacji podzielono skrobie oporne na 4 kategorie.
Pierwsza z nich jest reprezentowana przez
(...)
NIEDOCENIANA SKROBIA RS
Jeśli skrobia oporna jest taka korzystna dla zdrowia, bo oprócz znaczenia fizjologicznego powoduje obniżenie kaloryczności posiłków węglowodanowych, czemu zabiegi zwiększające jej udział w tych produktach nie są popularne czy polecane przez żywieniowców i dietetyków? Odpowiedź na to pytanie
(...)
cały artykuł do przeczytania w 37. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku stycznia 2016 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.