Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Obliczyłaś zapotrzebowanie kcal. Odejmij teraz od tego ok 400kcal i podziel je na makroskładniki. OK 1,6-2g białka, 1g tłuszczów i reszta węglowodany.
...
Napisał(a)
Tak skomponuj posiłki aby łącznie ich wartość energetyczna wyniosła około 2000 kcal w tym białka 100-140g, tłuszczy +-75g, a reszta to węglowodany. Staraj się używać produktów jak najmniej przetworzonych. Jeśli lubisz pieczywo niech to będzie PRAWDZIWE pieczywo razowe/pumpernikiel, różne kasze, ziemniaki. Z mięs drób (filet, udka, podroby), kaczka, wieprzowina (schab, szynka), wołowina, ryby (łosoś, śledź, makrela, dorsz), jaja, orzechy włoskie, migdały. Na diecie naprawdę możesz jeść smacznie i do syta. Zaopatrz się w wagę jeśli nie masz to ułatwi Ci kontrolowanie ilość spożywanych produktów. Warzyw nie wliczaj do bilansu kcal poza ziemniakami i strączkowymi.
...
Napisał(a)
Nie musisz wliczać warzyw (z wyjątkiem strączkowych, ziemniaków), ale umieść je w planie jako 0 ilość kcal (produkt własny).
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Zapotrzebowanie kaloryczne i rozkład makroskładników.
Następny temat
jadlospis dla VLCD
Polecane artykuły