...
Napisał(a)
Cześć . Mam pytanko o hydrolizat białka serwatkowego. Czy po dodaniu do izolatu wody, i odczekaniu jakiegoś czasu np. 40 min uzyskamy białko zhydrolizowane ( hydrolizat ). Taką ciekawostkę przedstawił mi kumpel na siłowni co wydało mi się "bujdą" bo hydrolizat w suplementach jak wiemy powstaje przy udziale enzymów. Ale postanowiłem zgłębić temat. Oczywiście hydroliza sama w sobie zachodzi w środowisku wodnym jednak aby zhydrolizowac białko potrzebny jest katalizator ( zasada lub kwas) albo wspomniane enzymy. Wiec wymyśliłem, że zmieszanie izolatu czystego z wodą nie ma opcji żeby powstał hydrolizat, ale izolat do którego producent dodał pakiet enzymów to mnie zastanowiło bardziej. Tylko tutaj dochodzi kwestia jakich enzymów, temp, ph i czasu. Wprawdzie ph optymalne dla protez mieści się w szerokim zakresie, temp podawana w opisach technologicznych procesu enzymatycznej hydrolizy to max 60 stopni. Czy ta teoria się broni ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Polecane artykuły