Tworzę na bieżąco dietę redukcyjną dla mojego chłopaka (z racji, że to ja mu gotuję i chciałabym zapytać, czy jest ona w miarę ok, czy dobrze wyliczyłam zapotrzebowanie i czy na takich produktach da radę osiągnąć cel, czyli schudnąć, nie tracąc jednocześnie masy mięśniowej.
Wyliczyłam, że powinien zacząć od mniej więcej 2000 kcal. Dodam, że nie zawsze uda nam się jeść w 100% "czysto" (ja siłą rzeczy jem to samo), ale staramy się zachować względny umiar, żeby ograniczyć się do proporcji 90/10. Ma to sens?
Powiedzcie też, czy bardziej liczy się zmieszczenie w bilansie (i można jeść w miarę normalne rzeczy), czy jednak najważniejsze są produkty typu kurczak/brokuł/ryby itd.?
Jemy tak od 20 dni, u mnie waga spada praktycznie z każdym dniem (chociaż nie chcę już chudnąć) - u niego przez 20 dni jakieś -1,5 kg.
Przesyłam przykładowe 7 dni i przykładowe dania.
Cel: redukcja
Płeć : mężczyzna
Wiek : 29
Waga : 78
Wzrost : 174
Obwodów nie znamy
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : nie wiemy
Aktywność w ciągu dnia : codziennie spacer z psem - 1 h
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3 x w tygodniu trening siłowy - FBW, 1-2 razy w tygodniu cardio (np. squash)
Odżywianie : raczej zdrowo
Cel : redukcja, przy zachowaniu i budowaniu masy mięśniowej
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : niedawno przebyta operacja laparoskopowa (usunięcie kamieni żółciowych), stąd np. białe pieczywo zamiast pełnoziarnistego
Preferowane formy aktywności fizycznej : treningi siłowe w domu (sztanga/hantle/drążek/worek treningowy/piłka/hulahop)
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Stosowane wcześniej diety: inna dieta redukcyjna i Dukan