Płeć : mężczyzna
Wiek : 34
Waga : 92
Wzrost : 184
Obwód klatki : 112
Obwód ramienia : 43
Obwód talii : 93
Obwód uda : 62
Obwód łydki : 39
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 18%
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - siła 5x5, w DNT aero lub interwały
Odżywianie : dieta zbilansowana 2gB 1-1,5gT reszta WW = ok 3100-3200 na zero
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia : ok
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : kretka, bcaa, o3,magnez, cynk, wit C, białko, multiwitaminy, wit D3
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów :
Stosowane wcześniej diety : zbilansowana
Czas na moją pierwsza redukcję na LC tak bardzo przez wielu zachwalanych :) wcześniej robiłem już redukcję na zbilansowanej obcinając WW i T spadło wtedy 3kg(z 89 na 86) i lekko górna część brzucha sie odkryła ;),niestety z przyczyn niezależnych przerwałem redukcje... ogólnie nie mam zbyt dużych problemów z fetem ale chce zrzucić na tyle żeby oponka na brzuchu znikła więc najbardziej oporny fet
ustaliłem zapotrzebowanie na starcie na 2900kcal - myśle że na początek starczy...
rozkład makro:
2gB =184g (jaja, pierś z kuraka, indyka, schab, karkówka, łosoś, śledz, makrela, sardynki, odżywka białkowa)
1,6gWw = 147g ( warzywa, kasza gryczana, ryż brązowy, ryż basmati )
1,9gT = 175g ( z tłustych mięs,ryb i jaj, olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie, migdały, śmietany, masło, boczek,smalec,olej kokosowy )
Najwięcej wegli bede dawał około treningowo przed i po (ostatni posiłek), trenuje wieczorami ok 18:30 3xtydz obecnie typową siłe 5x5 ale myśle żeby przejść na FBW ( 2 plany naprzemiennie- różnorodność ćwiczeń)
Najwiecej obaw mam związanych z tłuszczami tzn może nie obaw ale mam lekki mętlik w głowie, dużo czytałem tematów o LC, o dietach tłuszczowych w tym diecie optymalnej dr.kwaśniewskiego i są różne teorie odnośnie tłuszczy...a mianowicie
1. jaki rozklad procentowy tłuszczy zastosować przy diecie LC --- 33% nasyconych 33% jedno- 33% wielonasyconych ??
2. jeśli tak to czy dbać o stosunek o6 do o3 ?? i ile max powinien wynosić ?? zalecany 2:1-5:1 chociaż im bliżej 1:1 tym lepiej. czy jednak jest to pic na wode...czysty marketing :)
3. "optymalni" twierdzą że tłuszcz powinien pochodzić tylko z tłuszczy zwierzęcych a w szczególności chodzi o jak największe spożycie tł.nasyconych natomiast tł. roślinne są gorzej przyswajane przez organizm i należ je ograniczyć do min. dodatkowo przy konsumpcji tł wielonasyconych wzrasta zapotrzebowanie na wit E ---- jedni twierdzą że nasycone są złe prowadzą do chorób że najzdrowsze tł to roślinne i wielonasycone w tym o3 inni znów że wcale nie że to tł roślinne są złe bo mają niekorzystny stosunek o6 do o3 (oczywiście nie wszystkie---- wracamy do pkt 2) i być tu mądrym... a może wszystko to prawda dlatego na zbilansowanej poleca się chude mięsa i tł roslinne(oliwa z oliwek) + tł ryby dla wyrównania o3 do o6 = niska podaż tł nasyconych przy wysokich węglach i na odwrót wysoka podaż tł nasyconych przy niskich węglach (w szczególności prawie braku prostych w diecie) chciałbym rozwiać moje wątpliwości żeby rzadna dieta nie odbiła mi się negatywnie na zdrowiu np pijąc śmietane 30%