Tym razem przepis na chleb z kaszy gryczanej.
Składniki:
-500 g kaszy gryczanej niepalonej
-700 ml wody + na uzupełnianie
-dwie łyżeczki soli
Wykonanie:
Kaszę gryczaną płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc. Po nocy kasza wciągnie wodę,więc rano ją uzupełniamy . Dolewamy tyle by minimalnie zakrywała kaszę. Zostawiamy na cały dzień. Wieczorem sprawdzamy stan wody i odlewamy jeśli jest nadmiar,a kaszę blendujemy z solą (nie trzeba bardzo dokładnie). Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i zostawiamy na noc w zimnym piekarniku. Rano nastawiamy piekarnik- z chlebem w środku-na 200 stopni i pieczemy 50-55 minut.
Chleb wyszedł całkiem smaczny (o ile ktoś lubi smak gryki) z chrupiącą skórką i ciężkim środkiem
Wartości:
B 8g
W 40g
T 1,9g
100 gram to tyle co dwie kromeczki na zdjęciu.