Pieprz znany jest nam przede wszystkim jako przyprawa, która nadaje potrawom i produktom spożywczym smak pikantny. Co ciekawe jednak, ekstrakt z pieprzu czarnego znalazł też zastosowanie w suplementacji sportowej, jak i również ukierunkowanej na inne cele. Dziś składnik ten stał się bardzo popularny i dodawany jest do coraz większej grupy preparatów. Warto się zastanowić jaki jest cel dodawania tego składnika oraz jaki jest jego wpływ na organizm?
Wszechobecna „piperyna”
Nie trzeba być wytrawnym znawcą tematu, by zauważyć, że ekstrakt z pieprzu czarnego standaryzowany na zawartość substancji o nazwie „piperyna” jest bardzo popularnym dodatkiem do różnego rodzaju suplementów diety. Ekstrakt z pieprzu czarnego znaleźć można przede wszystkim w recepturach środków takich jak:
spalacze tłuszczu o działaniu termogennym,
boostery testosteronu,
środki witaminowe, mineralne i witaminowo-mineralne,
wielu innych.
Działanie piperyny
Dodatek ekstraktu z pieprzu czarnego ma dość ciekawe uzasadnienie. Otóż zawarta w nim piperyna ma za zadanie zwiększyć biodostępność innych składników, których źródłem jest dany suplement. Dotyczy to m.in. bioaktytwnych składników roślinnych takich jak kurkumina czy też nawet witamin z grupy B. Dodatkowo piperyna wykazuje także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed niekorzystnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Wspomniana substancja posiada również pewne działanie termogenne zwiększając produkcję ciepła i nasilając spalanie kwasów tłuszczowych w procesach energetycznych. W naukowych źródłach znaleźć też można wzmianki o antydepresyjnych walorach piperyny co związane jest z jej korzystnym wpływem na uwalnianie beta-endorfin i oddziaływaniem na mechanizmy odpowiedzialne za produkcję serotoniny.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4568/po-co-pieprz-w-suplementach