SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rabarbar - rapontygenina i nie tylko...

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 719

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Rabarbar to jeden z pierwszych wiosennych dodatków, którymi możemy wzbogacać domowe wypieki czy desery. W polskiej kuchni zazwyczaj używa się go do robienia kompotów i placka drożdżowego, ale rabarbar może mieć o wiele szersze zastosowanie. Doskonale komponuje się z owocami, można również z jego udziałem przygotować oryginalne dania obiadowe. Jakie kryje w sobie właściwości?


Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.


Rabarbar ogrodowy nazywany  również rzewieniem zwyczajnym, to gatunek byliny należącej do rodziny rdestowatych. W Polsce tworzy często mieszańca z rabarbarem kędzierzawym.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4764/rabarbar---rapontygenina-i-nie-tylko--- 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nasiona chia - warte uwagi?

Następny temat

Czy grubość ubrań sprzyja utracie tłuszczu?

forma lato