Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
5
Witam mam pytanie czy gotowanie ryżu około 8 minut a nie zalecane około 12 ma jakiś wpływ na zdrowie/przyrosty masy mięśniowej? Czy raczej to nic nie zmienia. Gotuję krócej ze względu na to ,że łatwiej jest mi go potem zjeść.( Jest tego ryżu trochę mniej bo się tak nie rozrasta)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33301
Napisanych postów
23365
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278506
nie ma znaczenia, wartosći zostaja, aczkowliek bardziej rozgotowany biały ryz ma wiekszy IG . jesli chodiz o brazowy to lepiej troche dłuzej pogotowac bo jest smaczniejszy . kazdy ryz czy to kasze waz przed obróbka
Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dziwnie brzmi "łatwiej jest mi go potem zjeść". Nie smakuje Ci ryż? To nie jedz go na siłę. Zastąp go czymś innym. Ewentualnie zawsze możesz dodać odrobinę vegety podczas gotowania :) To zmienia smak.
Szacuny
3421
Napisanych postów
8469
Wiek
49 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
407869
Dodawanie " vegety", "kucharka", kostek rosołowych to bardzo zły pomysł, bo to sama chemia plus w kostkach tłuszcze utwardzone. Można oczywiście ryż doprawić np. curry, czy passatą pomidorową, ale nie tym sztucznym syfem z glutaminianem sodu, polepszaczami smaku i połową tablicy Mendelejewa
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6306
Napisanych postów
76249
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756132
Gotować należy tyle, aby nie był twardy ani rozgotowany. Prawidłowy czas często mija się z tym, podanym przez producenta na opakowaniu. Sprawdzaj w praktyce.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1135
Napisanych postów
3791
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68692
Zamiast gotowej wegety, można kupić w marketach, na stoiskach z przyprawami, liofilizowane/suszone warzywa w mieszankach, jak na rosół (marchew, seler, pietruszka itd.) i używać do doprawiania tego typu rzeczy. Nie ma tam soli ani żadnych zbędnych polepszaczy, jak w "kucharkach" i kostkach rosołowych.
Do gotowania ryżu oprócz curry (które rzeczywiście świetnie pasuje) można dodawać nawet samą kurkumę - nadaje żółty kolor, lekko korzenny smak i przy okazji jest bardzo zdrową przyprawą. Kurkuma jest składnikiem oryginalnej vegety.
A jeśli się komuś chce, może zamrozić w małych porcjach ugotowany wcześniej na bazie mięsa, warzyw i przypraw bulion i dodawać do gotowanych kasz czy ryżu, co już w ogóle polepsza ich smak, bo nasiąkają nim podczas gotowania.