Głównymi determinantami składu mikroflory przewodu pokarmowego są przede wszystkim składniki diety, czyli to, co znajduje się w posiłkach, łącznie z drobnoustrojami, których nie jesteśmy w stanie uniknąć. Te główne czynniki powodują kluczowe zmiany w obrębie przemian metabolicznych, uwarunkowanych poziomem rozwoju organizmu, wiekiem, stanem zdrowia czy stanem fizjologicznym. Dodatkowo współczesny świat i model, w jakim funkcjonuje człowiek w tymże świecie, sprawiają, że zaburzenia metaboliczne są zjawiskiem powszechnym, jednakże ich geneza oparta na nieprawidłowym składzie i upośledzeniu funkcji mikroflory przewodu pokarmowego nie zawsze zostaje trafnie zdiagnozowana.
(...)
DIETETYCZNY PREFERENCJE DROBNOUSTROJÓW
Codzienna dieta dostarcza do okrężnicy średnio 12-18g białka jako resztki pokarmów białkowych, niestrawionych przez wytwarzane w jelicie cienkim enzymy trawienne. Taka ilość stanowi średnio 10% całkowitej porcji spożytego białka. Okrężnica to miejsce szczególnie aktywne pod względem rozkładu białka i wykorzystania jego składników zarówno przez bakterie, jak również przez reakcje chemiczne zachodzące w świetle jelita. Powstały w wyniku rozkładu azot stanowi dobre źródło odżywcze dla bakterii fermentujących oligosacharydy i skrobię oporną (RS), natomiast wolne aminokwasy zużywane są jako źródło energii zwłaszcza w tych odcinkach
(...)
Dlatego też skład i aktywność mikroflory jelitowej w zakresie rozkładu substancji białkowych, zwłaszcza w przypadku diet wysokobiałkowych, są niezwykle ważne, ponieważ mogą ograniczać tworzenie szkodliwych metabolitów.
(...)
PODSUMOWANIE
Aby zachować prawidłowy skład mikroflory jelitowej, należy przede wszystkim świadomie i rozważnie dobierać
(...)
cały artykuł do przeczytania w 41. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku września 2016 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.