Składniki:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- dwie duże starte marchewki
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- posiekane bakalie, u mnie:
25g orzeszków ziemnych
10g płatków migdałów
ok 25 g orzechów laskowych
ok 50 gram rodzynek
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- łyżeczka cynamonu , można inne przyprawy ;)
- 30 g oliwy z oliwek
- 65 g budyniu bez cukru
- 450 g mleka
- słodzik/stevia/ksylitol (coś do posłodzenia budyniu)
Przygotowanie:
1. Mieszamy razem mąkę, proszek i cynamon. Osobno roztrzepujemy jajka i mieszamy je z oliwą.
2. Następnie dosypując po łyżce naszej suchej mieszanki miksujemy.
3. Dolewamy w między czasie mleka (będzie bardzo gęste).
4. Następie dodajemy marchew i znów miksujemy. Na konie dorzucamy bakalie.
5. Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Po upieczeniu studzimy ciasto, kroimy je na pół i smarujemy przygotowanym budyniem. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
***budyń robimy tradycyjnie. Powinna wyjść przy takich proporcja bardo gęsta, sztywna masa.
Wartości ( 1 kawałek ):
B: 3,1
T: 9,5
W: 31,0
Kcal: 211
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html