Na pewno te warto wprowadzić do diety ( nie wspomniałam o ziemnych i pistacjach) z racji tego, że pistacje często są solone dodatkowo i prażone, a orzechy ziemne (z rodziny strączkowatych) nie są najlepszym wyborem, tak samo jak masło orzechowe z nich wykonywane.
Jeśli znajdują się w diecie, to raz na jakiś czas. Bo przecież nie można dać się zwariować
MIGDAŁY
Migdały zna chyba każdy z nas, ale pewnie nie każdy wie, że mają najwięcej witaminy B2 (witamina ta jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, procesów wzrostu, jest związkiem, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania narządów wzroku i układu nerwowego).
Migdały posiadają też wiele witaminy E (ta witamina jest mocny przeciwutleniaczem, przeciwdziała zakrzepom, wpływa na wydolność mięśni, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku).
Migdały mają też sporo błonnika (niska jego zawartość w diecie skutkować może zaparciom oraz problemami ze strony układu trawiennego). Migdałom nie brakuje też sporej zawartości potasu ( między innymi jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz pracy mięśni. Poprawia znacznie zdolność myślenia oraz koncentracji)
Dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec między innymi chorobom serca, a nawet cukrzycy (co zresztą zostało udowodnione naukowo).
Ponadto migdały posiadają też:
- wapń
- żelazo
- bor
- krzem
- cynk
- miedz
- mangan
- kwas foliowy
- cholinę
- polifenole
- fitosterole.
- witaminy b1,b2
100g migdałów : 572kcal w tym : 20g białka, 52g tłuszczy, 20,5g węglowodanów.
ORZECHY LASKOWE
Orzechy laskowe to jedne z najbardziej popularnych orzechów, zawierają podobnie jak migdały sporą dawkę witaminy E zawdzięczają jej korzystny wpływ na włosy, cerę i paznokcie. Orzechy laskowe ze względu na witaminę E są polecane między innymi na potencję.
Są skarbnicą potasu, nie brakuje w nich też błonnika, witamin z grupy B ( które między innymi wzmacniają nerwy) kwasu foliowego, witaminy K, żelaza, magnezu,cynku, miedzi, boru, manganu, wapnia i fosforu (które odpowiadają za mocne kości i zęby) oraz fitosterole, polifenole.
Orzechy laskowe, właściwie jak wszystkie orzechy zawierają argininę ( aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich)
100g orzechów laskowych : 628kcal w tym : 15g białka, 61g tłuszczu, 17g węglowodanów
ORZECHY WŁOSKIE
Wyróżniają się wysoką dawką fosforu (wpływa on między innymi na pracę mózgu) Posiadają też sporo żelaza (jest składnikiem hemoglobiny, któa transportuje tlen. Ponad to jest niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz regeneracji tkanek) , wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E. Ponadto :bor, cynk, kobalt i dużą dawkę miedzi i manganu, dużo witaminy B1, B2, B6, choliny i kwasu foliowego, polifenole, błonnik pokarmowy i fitosterole.
100g orzechów włoskich: 645kcal w tym: 16g białka, 60,3g tłuszczu, 18g węglowodanów
ORZECHY MACADAMIA
Jedne chyba z najdroższych orzechów.
Są to orzechy, które działają ochronnie na serce oraz układ krwionośny. Orzechy te posiadają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne( niwelują one szkodliwą działalność wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom komórek organizmu oraz hamujące starzenie się skóry, zapobiegają niedokrwistości). Posiadają właściwości również antynowotworowe.
W skład orzechów wchodzi : fosfor, magnez, błonnik, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B, witamina K, kwas foliowy (jest potrzebny każdej najmniejszej komórce naszego ciała, sporo osób cierpi na jego niedobór. Inaczej nazywany jest witaminą B9)
100g orzechów macadamia 718kcal w tym : 7,9g białka, 75,8g tłuszczy 14,2g węglowodanów
ORZECHY PEKAN
Orzechy pekan wzmacniają odporność organizmu, wpływają ochronnie na układ krążenia i serce , przyczyniają się do poprawy metabolizmu oraz obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, ponadto bardzo korzystnie wpływają na wzrok, wzmacniają one włosy, cerę i paznokcie.
Ich wysoka zawartość witaminy B1 (wpływającej na układ nerwowy) oraz cynku (odgrywa istotną rolę w budowie białka oraz odbudowie tkanek).
Orzechy te posiadają też wiele witaminy E, sporą ilość antyoksydantów, witaminę C, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, potas, sód, mangan, miedz, cynk, błonnik.
100g orzechów pecan 691kcal w tym: 9,2g białka, 72g tłuszczu, 14g węglowodanów
ORZECHY NERKOWCA
Orzechy nerkowca zawierają kwas gamma-linolenowy (pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i pracę serca)
Orzechy te zawierają również : polifenoli, luteinę, zeaksantyny, błonnik, witaminy A, D, E, K, B1, B6 i kwas pantotenowy, żelazo, magnez, bor, cynk, miedz, mangan i selen, wapń, fosfor, sód.
Nerkowce przyczyniają się też do poprawy jakości skóry, włosów i paznokci.
100g orzechów nerkowca: 553kcal w tym: 18,2g białka, 43,8g tłuszczu, 32,7g węglowodanów
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Orzechy te zawierają ogromne ilości wapnia, magnezu i potasu. Trzeba też zauważyć, że posiadają w sobie również witaminę E, kwas foliowy, spore zawartości selenu (opóźnia procesy starzenia, silnie wzmacnia układ odpornościowy, jest również niezbędny to metabolizmu hormonów tarczycy, poprawia jakość nasienia), ponadto zawierają bor, cynk, miedz, mangan, cholinę, witaminę B1, błonnik.
100g orzechów brazylijskich: 656kcal w tym: 14g białka, 66g tłuszczu, 4g węglowodanów
ORZECHY PINIOWE (PINIOLE)
Orzechy te wyróżniają się również sporą zawartością witaminy K (bierze udział w wapnieniu kości, działa przeciwnowotworowo), prócz nerkowców orzechy posiadają jej niestety w małych ilościach.
W orzechach tych nie brakuje też niacyny (wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz układ nerwowy, jej niedobór między innymi przyczynia się do chorób skóry i wypadania włosów). Piniole zawierają też potas i bardzo (najwyższe ilości) cynku.
100g orzechów piniowych: 673kcal w tym: 16,7g białka, 68,4g tłuszczu, 13g węglowodanów
Mam nadzieję, że artykuł się przyda
Zdjęcia robione przeze mnie A kaloryczność produktów określona za pomocą strony ilewazy.pl
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html