Szacuny
19
Napisanych postów
802
Wiek
28 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
11706
mimo wszystko robico jak patrzyłem ma najlepszy skład.M-ka pisała, że kefir powinien mieć zarówno drożdże jak i żywe kultury bakterii kefirowych, a np Zott ma tylko te żywe kultury, bez drożdży inne marki podobnie mleko i tylko żywe kultury bez drożdży.
macie jakieś pomysły na sałatki? Bo opieram się aktualnie na mieszankach z hortexu(mrożonkach) z braku pomysłu i trochę lenistwa, prócz mizerii coś fajnego co można skomponować w pare minut?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3041
Napisanych postów
51776
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
350103
Tak jak pisałem już wiele razy - facet idzie do lodówki, patrzy co tam ma i z tego robił sałatkę. Grunt to nie ograniczać się do pomidora, ogórka czy cebuli, a korzystać z wszystkiego co jest dostępne na rynku. Od wyżej wymienionych po buraki, selera czy kiszonki. W zasadzie każde warzywo ma swoje "unikalne" właściwości,więc warto je wykorzystywać.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2016-11-29 00:25:41
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1143
Napisanych postów
3797
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68741
Oprócz Robico jeszcze na pewno mały (i tylko mały) kefir Tola z Biedronki 1,5% tłuszczu w butelce ma w składzie i bakterie i drożdże. Jest niezły. Nieraz zaszczepiam nim mleko i na drugi dzień w temperaturze pokojowej zazwyczaj kefir już jest gotowy. Taki świeży, 1-2 dniowy i po schłodzeniu jest najsmaczniejszy i na pewno ma dużo aktywnych bakterii. A po włożeniu do lodówki może jeszcze długo być przechowywany.
Co do warzyw, warto też korzystać z dawnych, wypróbowanych połączeń i przepisów, a jest tego naprawdę wiele, wystarczy pierwsza z brzegu książka kucharska z kuchnią polską... Marchew z jabłkiem, chrzanem, selerem, z czarną rzepą (wartościowe warzywo, a trochę zapomniane, dobrze robi na wątrobę); czerwona kapusta z jabłkami czy rodzynkami, biała kapusta na różne sposoby... Sałata pasuje do wszelkich "lżejszych" warzyw; można ją przyrządzać na wiele sposobów, np. z jajkami i sosem śmietanowym na bazie żółtek i soku z cytryny jest b.smaczna... Kiszona kapusta z tartym jabłkiem, marchewką i odrobiną cebuli - do tego pieprz i smaczna surówka na 2 dni gotowa. Por, burak - warzywa, które są dobrym dodatkiem do surówek...
Nie mówię o takich prostych rzeczach, jak ugotować garnek buraków, rozdrobnić w malakserze, doprawić pieprzem, odrobiną masła, octem lub sokiem z cytryny i mamy na ładnych kilka dni zdrowy dodatek do obiadu; aż się znudzi...