Składniki:
Ciasto:
150 g skrobii ziemniaczanej
85 g maki gryczanej
65 g maki ryzowej
2 zoltka
40 g ksylitolu
145 g masla
50 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć 3/4 na blaszke na papierze do pieczenia, nakłóć widelcem.
2. Spód ciasta podpiec 15 min w temp 180C.
Konfitura:
500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
4 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
1. Żurawinę umieścić w garnku z ksylitolem i gotować do popękania jej, aż powstanie dżemik. Wystudzić.
Mak:
400 g suchego maku mielonego
200 ml miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy
łyżeczka ekstraktu migdałowego
4 białka
Przygotowanie:
1. Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na wystudzenia, po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody najlepiej przez ręcznik kuchenny.
2. Umieścić w misce, zmieszać z miodem, olejkiem i skórką.
3. Białka ubić i delikatnie wymieszać z makiem.
Mak umieścić na spodzie, na nim ułożyć delikatnie, równomiernie konfiturę i resztę ciasta.
piec ok 45minut w 180 stopniach :)
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html