Składniki na ciasto:
25 g masła
75 g oleju kokosowego
75 g skrobii ziemniaczanej
25 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
25 g ksylitolu
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na środek:
400 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
kilka żurawin (lub malin lub innych owocków- mogą być też mrożone)
cynamon
Składniki na piankę:
3 białka
40 g ksylitolu
2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Wykonanie:
składniki na ciasto umieścić w miscie, dokładnie zagnieść zwracając uwagę na grudnki oleju kokosowego, które trzeba zlikwidować. Ciastem wykleić foremki na muffiny wcześniej wysmarowane masłem i opruszone mąką- ja użyłam foremki sylikonowej, która sprawdziła się bardzo dobrze, bo nic nie przywiera. Schodzić ciasto w lodówce.
Po chwili wyjąć i podpiec w temp 200 stopni C około 13 min do zarumienienia.
wyjąć i wystudzić.
Jabłka włożyc do garnka i posypać cynamonem, wymieszać, gotować do zmieknęcia jabłek.
3 białka ubić na sztywno, dodać ksylitol, ubić, dodać skrobię, ubić.
Na podpieczone babeczki wyłożyć jabłka, dodać kilka kulek żurawin, pianę z białek przełożyłam do rękawa i wyciskałam na babeczki.
piec całość 30 min w 150 stopni C.
z podanych proporcji wyszło mi 7 dużych babeczek
makro jednej: 300 kcal/4B/35W/16T
Smacznego
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html