Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- opakowanie szpinaku baby
- 1 jajo
- 1/2 kostki fety
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz,słodka papryka
Przygotowanie:
1. 2/3 mięsa zmielić bądź rozdrobnić blenderem razem z jajkiem, 1/3 pokroić w drobną kostkę - zmieszać razem z przyprawami
2. Szpinak umyć,osuszyć i podsmażyć na oliwie razem z pokrojoną cebulką i czosnkiem, gdy ze szpinaku odparuje woda ,dodać pokrojona w kostkę fetę ,dodać pieprzu do smaku , rozgnieść widelcem i odstawić do ostudzenia.
3. Masę mięsną wykładamy na folii spożywczej , na środek mięsa układamy masę szpinakową.
4. Całość zawijamy formując "kiełbaskę" . Boki folii zawiązujemy ciasno na supełki.
5. Gotowy baton układamy w garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy od chwili zagotowania 40 min.
6. Odstawiamy do wystygnięcia , kroimy i zajadamy
Wartości: (1 porcja czyli 1/4 całości)
219,5 kcal
B: 30,5 g
W: 0,3 g
T: 10,7 g
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-01-11 13:16:25
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html