Składniki:
- świeże piersi z kaczki
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi z kaczki osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, pieprzymy i pozostawiamy na kilkanaście minut aby uzyskały temp. pokojową.
2. Skórę nacinamy w kratkę pamiętając żeby nie uszkodzić mięsa
3. Na rozgrzanej patelni układamy piersi , skórą do dołu , momentalnie zmniejszając temperaturę na 1/3 mocy
4. Smażymy ok. 20 min. aż większość tłuszczu się wytopi , po tym czasie przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez 30 sec.
5. Do brytfanki przelewamy część tłuszczu (resztę przelewamy do miseczki i do lodówki, przyda się do smażenia innych mięs) , na nim układamy gałązki rozmarynu i piersi skórą do dołu.
6.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200st.C i pieczemy 7 min.
7.Po tym czasie mięso wyjmujemy na kratkę i dajemy mu odpocząć kilka minut.
Smacznego
Wartości:
295,9 kcal
B: 61,6 g
W: 0,0 g
T: 5,5 g
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-01-19 17:20:58
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html