...
Napisał(a)
Cześć .Szukam informacji ile mg jest zarówno omega 3 i omega 6 w piersi z kurczaka. Szukam od pół godziny i nic, na nutriondata ale jest tam wiele sprzecznych wyników. Ktoś może wie, albo zna stronę gdzie można to sprawdzić?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
A po co Ci to? W piersi z kurczaka jest tak malutko tłuszczu, że bez sensu zawracać sobie głowę jego składem. Źródła o3 na pewno z tego mięsa nie zrobisz... Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Dokładnie jak M-ka.
Nie warto zawracać sobie takimi drobnostkami głowy, aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe Omega-3 trzeba włączyć do swojego menu produkty w nie zasobne. Głównie tłuste ryby (EPA I DHA) oraz roślinne orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, olej rzepakowy dobrej jakości (ALA).
Nie warto zawracać sobie takimi drobnostkami głowy, aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe Omega-3 trzeba włączyć do swojego menu produkty w nie zasobne. Głównie tłuste ryby (EPA I DHA) oraz roślinne orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, olej rzepakowy dobrej jakości (ALA).
...
Napisał(a)
nie znajdziesz tam takich kwasów tłuszczowych.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Znajdziesz, znajdziesz ale jak już zostało napisane, nieistotne ilości, które ciężko traktować jako główne, czy nawet poboczne źródło tychże kwasów.
Na 100g piersi z kurczaka: omega6=0.690g, omega3=0.076g
Na 100g piersi z kurczaka: omega6=0.690g, omega3=0.076g
...
Napisał(a)
Zapraszam do strony z rozbudowanymi tabelami. Co budzi Twoje wątpliwości?
http://nutritiondata.self.com/
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-01-21 13:35:16
http://nutritiondata.self.com/
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-01-21 13:35:16
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
ilości po byku
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Nie chodzi mi, żeby główne źródło kwasów omega zrobić z piersi kurczaka, tylko, żeby bilans o6:o3 był dobry. Wszędzie inne wyniki. Tu padło 690:76. Na nutriondata wyszukując "chicken breast" wyłączając jakieś gotowe półprodukty, jest 14 wyników. Najbardziej 2 pasują, "Chicken, broilers or fryers, breast, meat only, raw" jest 170:40. A w drugim "Chicken breast tenders, uncooked" jest 3191:143. Znacznie różniące się wyniki, dające inny bilans. Stąd moje pytanie, któremu wynikowi zaufać?
...
Napisał(a)
Bo to jest inny rodzaj kurczaka w zależności od jego że tak powiem wieku i masy i proporcje są zmienne
Broilers: Chickens 6 to 8 weeks old and weighing about 2 1/2 pounds
Fryers: Chickens 6 to 8 weeks old and weighing 2 1/2 to 3 1/2 pounds
Roasters: Chickens less than 8 months old and weighing 3 1/2 to 5 pounds
Stewing Chickens: Chickens (usually hens) over 10 months old and weighing 5 to 7 pounds
Capons: Castrated males that weigh 6 to 8 pounds
Cock/Rooster: Male chickens over 10 months old weighing 6 to 8 pounds
Myślę ze zbyt szczegółowo do tego podchodzisz.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-01-21 15:04:24
Broilers: Chickens 6 to 8 weeks old and weighing about 2 1/2 pounds
Fryers: Chickens 6 to 8 weeks old and weighing 2 1/2 to 3 1/2 pounds
Roasters: Chickens less than 8 months old and weighing 3 1/2 to 5 pounds
Stewing Chickens: Chickens (usually hens) over 10 months old and weighing 5 to 7 pounds
Capons: Castrated males that weigh 6 to 8 pounds
Cock/Rooster: Male chickens over 10 months old weighing 6 to 8 pounds
Myślę ze zbyt szczegółowo do tego podchodzisz.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-01-21 15:04:24
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
A ile tłuszczu %-owo (albo w gramach) wpada Ci dziennie z piersi kury? Bo jeśli kilka g , nie ma potrzeby na to zwracać większej uwagi - dominuje o6, więc liczysz jako o6 albo pomijasz te kilka g w ogóle, sprawdzając proporcje o3 i o6.
Jeśli kilkadziesiąt - znaczy się, że jesz za dużo piersi z kury i masz całą dietę do poprawki. Proporcja o3 do 6 musi się mieścić w pewnych widełkach, nie ma potrzeby brać pod uwagę produktów zawierających znikome ilości tłuszczu:
http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
"optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1 : 1 do 1: 5" - to dość duży zakres...
W związku z tym liczenie mg zawartych w kurzej piersi mija się z celem...
Dodatkowo, proporcje kwasów tłuszczowych w mięsie (drobiowym czy jakimkolwiek innym) zależą od sposobu hodowli, rodzaju karmy - nie jest to stała wartość. Nie ma sensu wyczytywać z tabeli jakichś wydumanych 3124: 67 bo można to określić jedynie orientacyjnie, bardzo z grubsza... np. 3:1, 2:1.
Najlepiej po prostu skupić się na DOBRYCH źródłach omega3 i sprawdzić czy w diecie jest ich wystarczająco dużo, a słabe źródła pominąć.
Jeśli kilkadziesiąt - znaczy się, że jesz za dużo piersi z kury i masz całą dietę do poprawki. Proporcja o3 do 6 musi się mieścić w pewnych widełkach, nie ma potrzeby brać pod uwagę produktów zawierających znikome ilości tłuszczu:
http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
"optymalny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosi od 1 : 1 do 1: 5" - to dość duży zakres...
W związku z tym liczenie mg zawartych w kurzej piersi mija się z celem...
Dodatkowo, proporcje kwasów tłuszczowych w mięsie (drobiowym czy jakimkolwiek innym) zależą od sposobu hodowli, rodzaju karmy - nie jest to stała wartość. Nie ma sensu wyczytywać z tabeli jakichś wydumanych 3124: 67 bo można to określić jedynie orientacyjnie, bardzo z grubsza... np. 3:1, 2:1.
Najlepiej po prostu skupić się na DOBRYCH źródłach omega3 i sprawdzić czy w diecie jest ich wystarczająco dużo, a słabe źródła pominąć.
...
Napisał(a)
Sprawdzaj proporcje ze źródeł tłuszczów w diecie a nie ze źródeł białka, które tych tłuszczów nie mają prawie w ogóle.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły