...
Napisał(a)
Cześć mam szybkie pytanko odnośnie tłuszczy używanych do smażenia. Aktualnie mam X dietę redukcyjną z X ilością tłuszczy i dotychczas rozpisując dziennik żywieniowy wpisywałem np z posiłkiem omletem czy mięskiem 5 g oleju kokosowego więc jako, że 5g oleju daje nam 5 g tłuszczy liczyłem to jako 5g tłuszczy do mojego dziennego zapotrzebowania tłuszczy jednak wczoraj przed snem uświadomiłem sobie, że przecież część z tego oleju zostaje na patelni inna część bodajże się ulatnia i tylko dana część wsiąka w jedzenie i następnie do mojego żołądka także tutaj kieruje moje pytanie czy rzeczywiście jest tak jak to sobie przemyślałem i oznacza to, że jeśli chciałbym dostarczyć 5g tłuszczy z oleju kokosowego to musiałbym w praktyce wziąć około 10 g ? Jeśli rzeczywiście tak jest to czy jest znana jakaś zasada ile % idzie w jedzenie a ile % zostaje na patelni tudzież w powietrzu ? Prosiłbym o prostą odpowiedź bez jakiegoś niepotrzebnego wgłębiania się w szczegóły mojej diety tudzież komentarzy pouczające mnie, że to jest złe a to dobre to zmień to zamień itp itd pytanie tyczy oleju i jego spalania i przy tym zostańmy :) Pozdrawiam
1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Prosta odpowiedz - dajesz 5 g to wliczasz 5g i po problemie
2
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
J.w. chyba że smażysz frytki na głębokim albo mięso to musisz na oko coś wpisać bo Noe wliczysz 100G smalcu czy 200ml oleju.
2
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Trzeba używać oleju dobrej jakości, najlepiej olej kokosowy. Ja wpisuje tyle ile wleje, nie można dać się zwariować :)
1
...
Napisał(a)
Ja smażę tylko na smalcu. Chyba że chodzi o coś szybkiego jak jajecznica to oliwa
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Dokładnie, nie można dać się zwariować, tym bardziej liczyć niepoliczalnego. I tak dokładnego zapotrzebowania nigdy nie wyliczysz, każdego dnia rąbniesz się przynajmniej o jakieś 100 kalorii w którąś stronę
Oddając sztywną odpowiedź - bardzo indywidualna sprawa, w zależności jak długo i co smażysz - mniej lub więcej tego tłuszczu przejdzie do posiłku.
Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2017-02-09 22:38:53
Oddając sztywną odpowiedź - bardzo indywidualna sprawa, w zależności jak długo i co smażysz - mniej lub więcej tego tłuszczu przejdzie do posiłku.
Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2017-02-09 22:38:53
1
...
Napisał(a)
Olej nie paruje tak szybko, jak woda - tego akurat nie ma sensu brać pod uwagę, bo strata będzie niewielka. Natomiast jeśli po smażeniu zostaje coś znaczącego na patelni, to można to oszacować porównując z objętością łyżeczki od herbaty (ok.5g tłuszczu), łyżki stołowej (koło 10 czy 15g - nie pamiętam dokładnie) i odjąć kilka gramów z tego , co odważyliśmy przed wrzuceniem na patelnię. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-09 22:48:50
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-09 22:48:50
1
...
Napisał(a)
Okej bardzo dziękuje za odpowiedzi ! Generalnie parę osóbek dało się ponieść czego się obawiałem i dlatego też zaznaczyłem, żeby nie odbiegać od sedna pytania :D Wiem, że olej kokosowy jest rewelacyjny do smażenia a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno zresztą w przykładzie wymienionym nawet podałem właśnie olej kokosowy jednak nie ma co się czepiać ! Fajnie, że poświeciliście czas i mogliśmy troszkę podyskutować na niby prosty temat a jednak złożony. Wnioskuję, że sposób jakim liczyłem do tej pory jest słuszny i tak jak myślałem nie ma co popadać w skrajność i wyliczać tego 1 czy 2 gramów które sobie kolokwialnie mówiąc patelnia wrąbała :D Życzę wszystkim miłej nocy no i przede wszystkim dalszych sukcesów !
...
Napisał(a)
KrisuKrisuRzepakowego lepiej w ogóle nie stosować, oliwa jest również dobra do smażenia ale do krótkiego i do mniejszych temp. Na zimno to tylko lniany bo nie powinno się go podgrzewać a smalec z tego co czytałałem to taki odpowiednik oliwy z oliwek jeśli chodzi o profil lipidowyWiem, że olej kokosowy jest rewelacyjny do smażenia a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Oliwa z oliwek (co prawda najlepiej wysokiej jakości) może być jak najbardziej używana nawet do długotrwałych obróbek termicznych. Za świetny przykład mogą posłużyć badania w których użyto oliwy z oliwek do wielogodzinnego smażenia. Olej ten jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy w związku z tym charakteryzuje się wysoką odpornością na działanie wysokiej temperatury.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538
http://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie <-- ''spolszczenie'' że tak powiem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538
http://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie <-- ''spolszczenie'' że tak powiem.
Polecane artykuły