Składniki:
-350g marchewki
-puszka białej fasoli
-50g płatków owsianych - zmielonych na mąkę
-50g kaszy jaglanej
-40g oleju kokosowego
-*opcjonalnie 100-200g piersi kurczaka
-mała cebula
-ząbek czosnku
-przyprawy: wędzona papryka, pieprz, sól, majeranek, szczypta imbiru
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Fasolę odcedzamy, wrzucamy do miski razem z rozpuszczonym olejem, posiekaną drobno cebulą, czosnkiem i blendujemy gładką masę. Dodajemy marchewkę, płatki owsiane, ugotowaną kaszę, przyprawy i wszystko mieszkamy. Na końcu dodajemy kurczaka pokrojonego w bardzo małe kawałki (ja swojego wcześniej podsmażyłam, ale myślę że można dodać surowego). Na całość przygotowanej masy proponuję dodać 150-200g kury. Ja swoja masę podzieliłam na dwa - połowę robiłam z kurczakiem (100g) i połowę bez.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formujemy kotleciki i układamy na blaszkę/ruszt pokryte papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-50 min. Dobrze przerzucić kotleciki na drugą stronę ok. 15 min. przed końcem pieczenia, ale nie jest to konieczne. Bardzo dobrze pasuje do nich sos czosnkowy
Z przepisu wychodzi ok 9-10 kotlecików. Można mrozić po upieczeniu.
1 kotlecik: KCAL BIAŁKO WĘGLOWODANY TŁUSZCZE
103,0 kcal 3,2 g 13,5 g 4,0 g