Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Nie rozumiem Cie za bardzo, razowa mąka to 2000, niższy typ ma graham 1850. ja tam wcinam pieczywo razowe.
...
Napisał(a)
Chodzi mi o to, jaki typ ma mąka pszenna razowa. Sama razowa mąka ma typ 2000, a jaki typ w takim razie będzie miała mąka pszenna razowa? Skoro sama razowa mąka ma typ 2000, to chyba mąka pszenna razowa nie będzie miała też takiego typu.
...
Napisał(a)
Już nie wiem jak to wytłumaczyć.
opis ze strony stoisław
Jak powstaje mąka
Drukuj
Email
Mąka jest efektem zmielenia ziarna i stanowi surowiec do dalszego przerobu. Nie jest spożywana w czystej postaci tak jak kasze czy płatki. Przed przystąpieniem do przemiału ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku nawilżania okrywa staję się „luźna” i można ją zdjąć w postaci otręby. Pozostała część ziarniaka podlega zmiażdżeniu i roztarciu. Warstwa aleuronowa zawierająca minerały jest ciemna i gruba, natomiast bielmo jest bardzo jasne i daje się zmielić bardzo drobno.
Efektem przemiału może być mąka razowa lub różne inne mąki gatunkowe. Nazwa mąka razowa pochodzi od sposobu dokonania przemiału, to znaczy ziarno pozbawione otręby miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta. Mąka razowa, wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna. Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu graham. Przy przemiale razowym z 1 tony pszenicy uzyskujemy 250 kg otrąb przeznaczanych na paszę dla zwierząt i 750 kg mąki razowej. Innym rodzajem przemiału jest tak zwany „trójprzemiał”, który polega na tym, że mlewo (efekt pierwszego przemiału) poddajemy jeszcze dwukrotnie procesowi przemiału odsiewając poszczególne typy mąki (frakcje). W wyniku „trójprzemiału” uzyskujemy kilka typów mąk o różnym przeznaczeniu. Z 1 tony pszenicy (1000 kg) można uzyskać różne gatunki mąki. Przez 50 lat istniał w Polsce monopol państwowy w dziedzinie produkcji mąki. Istniała polska norma według której powstały konkretne typy mąki do których przystosowane są wszystkie polskie przepisy na produkty mączne. Nie są to takie same typy mąki jakie występują w innych krajach.
opis ze strony stoisław
Jak powstaje mąka
Drukuj
Mąka jest efektem zmielenia ziarna i stanowi surowiec do dalszego przerobu. Nie jest spożywana w czystej postaci tak jak kasze czy płatki. Przed przystąpieniem do przemiału ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku nawilżania okrywa staję się „luźna” i można ją zdjąć w postaci otręby. Pozostała część ziarniaka podlega zmiażdżeniu i roztarciu. Warstwa aleuronowa zawierająca minerały jest ciemna i gruba, natomiast bielmo jest bardzo jasne i daje się zmielić bardzo drobno.
Efektem przemiału może być mąka razowa lub różne inne mąki gatunkowe. Nazwa mąka razowa pochodzi od sposobu dokonania przemiału, to znaczy ziarno pozbawione otręby miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka świetnie nadaje się na chleb, rzadziej na pierogi czy ciasta. Mąka razowa, wbrew powszechnemu mniemaniu, może być zarówno żytnia jak i pszenna. Mąka pszenna razowa nazywa się graham i jest używana do wypieku pieczywa pszennego właśnie typu graham. Przy przemiale razowym z 1 tony pszenicy uzyskujemy 250 kg otrąb przeznaczanych na paszę dla zwierząt i 750 kg mąki razowej. Innym rodzajem przemiału jest tak zwany „trójprzemiał”, który polega na tym, że mlewo (efekt pierwszego przemiału) poddajemy jeszcze dwukrotnie procesowi przemiału odsiewając poszczególne typy mąki (frakcje). W wyniku „trójprzemiału” uzyskujemy kilka typów mąk o różnym przeznaczeniu. Z 1 tony pszenicy (1000 kg) można uzyskać różne gatunki mąki. Przez 50 lat istniał w Polsce monopol państwowy w dziedzinie produkcji mąki. Istniała polska norma według której powstały konkretne typy mąki do których przystosowane są wszystkie polskie przepisy na produkty mączne. Nie są to takie same typy mąki jakie występują w innych krajach.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Dzięki
Już kończąc ten temat, mąka pszenna razowa jest dobrą mąką i można z niej jeść domowy chlebek?
Już kończąc ten temat, mąka pszenna razowa jest dobrą mąką i można z niej jeść domowy chlebek?
...
Napisał(a)
Tak jest, bo chociaż wiesz z czego jest w 100% zrobiony bo w sklepie może nazywac się razowy a mieć różne niepotrzebne dodatki lub zabarwiany karmelem by kolor uzuskał
https://www.sfd.pl/PIZZA_LIGHT_NA_CIEŚCIE_RAZOWYM_Z_MOZZARELLĄ-t821967.html
https://www.sfd.pl/Chleb_żytni_razowy_na_zakwasie_by_Malinowa.-t1046279.html
https://www.sfd.pl/chleb_żytni_razowy_na_zakwasie-t670922.html
https://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-02-16 22:11:54
https://www.sfd.pl/PIZZA_LIGHT_NA_CIEŚCIE_RAZOWYM_Z_MOZZARELLĄ-t821967.html
https://www.sfd.pl/Chleb_żytni_razowy_na_zakwasie_by_Malinowa.-t1046279.html
https://www.sfd.pl/chleb_żytni_razowy_na_zakwasie-t670922.html
https://www.sfd.pl/Chleb_razowy_wieloziarnisty-t597418.html
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-02-16 22:11:54
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
A np. Gofry z maki pszennej mleka jajek i oleju kokosowego? Mozna jesc zwykla make pszenna bo sie pogubilem juz choinka
...
Napisał(a)
Zależy jakie typy te najniższe to jedynie jako dodatek do innych miksów, te powyżej 1500 jak najbardziej mozna robić pizze, omlety, gofry.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły