Składniki:
1) ciastka:
-60g zmielonych na mąkę płatków owsianych
-20g mąki kokosowej
-10g masła
-20g oleju kokosowego (może być 30g zamiast masła)
-słodzik ( u mnie ok. 15g erytrolu)
-woda
2) Czekolada:
-40g oleju kokosowego
-30g gorzkiego kakao
-słodzik
Przygotowanie:
1) Ciastka:
Olej kokosowy i ew. masło rozpuszczamy dodajemy do sypki składników i zagniatamy. Ciastko będzie wychodziło dość sypkie więc formując dolewamy stopniowo odrobinę letniej wody. Formujemy małe ciasteczka (u mnie były malutkie, tak żeby weszły do foremek ) i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przed każdym ciasteczkiem najlepiej zwilżyć ręce bo bardzo chłoną wodę i mogą się rozsypywać. U mnie z podanej porcji ukleiłam 10 z czego 6 poszło do czekoladek a reszta została zjedzona solo Ciasteczka pieczemy ok 15-20 min (aż się zarumienią) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż całkowicie ostygną.
W między czasie rozpuszczamy olej kokosowy, który mieszamy ze słodzikiem (ilość zależy od preferencji słodkości czekolady ) i kakao. Łyżeczką wylewamy odrobinę przygotowanej czekolady na dno foremek i chowamy je do zamrażarki. Po wystudzeniu ciasteczek wyciągamy foremki i układamy w nich ciastki, następnie nakładając na nie masło orzechowe. Całość zalewamy pozostałą czekoladą i wkładamy do zamrażarki.
Jednak czekoladka to ok: 205 kalorii. B: 2,5 T:19 W:6
Mi z przepisu wyszło 6
4
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-02-18 08:54:37
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html