Składniki:
• ok 200 g dyni makaronowej (upieczonej wcześnie)*
• 20 g wiórków kokosowych
• 70 ml mleka kokosowego
• 50 ml wody
• cynamon
• kurkuma
• imbir
• szczypta soli
• ulubione dodatki (np. prażone jabłka, grillowane brzoskwinie, duszona gruszka, itp. U mnie świeże figi i duszone śliwki)
Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzucamy dynię i zalewamy ją mlekiem kokosowym oraz wodą. Mieszamy aż składniki się połączą, a dynia rozpadnie na małe cząstki.
2. Dodajemy wiórki kokosowe i przyprawy, mieszamy całość.
3. Gdy "owsianka" uzyska pożądaną konsystencję i temperaturę przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
* Dynię makaronową najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne i piec w 200 stopniach przez 45-60 minut.
Tak upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka dni.
MAKRO w 1 porcji: B 4 . W 10 . T 26
(liczone bez dodatków w postaci owoców)
SMACZNEGO
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html