Składniki:
- 3 cukinie
- główka czosnku
- słonecznik łuskany
- 1 łyżka oliwy
- 1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
- 2 łyżki śmietany 30 %
- śmietana 18% do dekoracji
- ser feta
- bazylia
Przygotowanie:
1. Dwie cukinie kroimy w plastry , trzecią w kostkę , czosnek obieramy - całość układamy na papierze do pieczenia ,polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 10 min., po czym przekładamy i pieczemy do zarumienienia.
2. Fetę kroimy w kostkę , słonecznik prażymy na patelni.
3. Do bulionu w garnku wrzucamy upieczoną cukinię w plastrach i czosnek , dodajemy sól i pieprz , bazylię oraz słodką śmietanę i miksujemy.
4.Do miski wlewamy zupę , dodajemy łyżkę upieczonej w kostkę cukinii, łyżeczkę śmietany 18% , uprażony słonecznik i zajadamy
Wartości ( 1 miseczka ) :
167,8 kcal
B: 6,0 g
W: 2,3 g
T: 14,9 g
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-03-28 10:14:08
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html