ernie1234Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ?
Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa.
olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec
Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do trawienia, poza tym posiadają szereg innych korzyści zdrowotnych.
Smażenie na ww jest zdrowe, moim zdaniem nawet zdrowsze niż bez tłuszczu, gdyż kiedy smażymy bez tłuszczu to w sumie potrawa "przypala się" powierzchniowo. Porównując to do tłuszczy - nierafinowane tłuszcze mają niską temperaturę dymienia, więc analogicznie produkt smażony bez tłuszczu bezpośrednio na patelni ma jeszcze niższy punkt dymienia (szybko się przypala), bo nie ma między patelnią, a produktem naturalnego nośnika temperatury jakim jest tłuszcz - więc sam produkt pełni rolę tego "nośnika temperatury". Znaczy to po prostu tyle, że smażąc na "patelniach beztłuszczowych" tak naprawdę "przypalamy powierzchniowo produkt", gdyż temperatura z patelni bezpośrednio przenosi się na produkt. W przypadku tłuszczu, temperatura z patelni przenosi się na tłuszczu, który, że tak to ujmę, "rozprowadza" tą temperaturę równomiernie na całą swoją powierzchnię, a dopiero potem przenosi na produkt. W przypadku smażenia beztłuszczowego, temperatura rozprowadzana jest poprzez bezpośrednie rozgrzanie wody i tłuszczu wewnątrz produktu, więc po prostu występuje teoretycznie większa degradacja substancji w produkcie, ponieważ dochodzi do większych "przegrzań" wewnątrz produktu. Nie wiem czy wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale :P To jest tylko taka moja osobista teoria, jednak ja wolę używam tłuszczu, niż smażyć "na sucho", z wielu względów.
Tłuszcz jest naturalnym nośnikiem temperatury. Zdrowotność zależy głównie od tego w jakiej temperaturze smażymy i jak długo to trwa... No i oczywiście co smażymy. Ogólnie żadne smażenie zdrowe nie jest, jednak najlepiej robić to na olejach kokosowym i maśle klarowanym, w obydwu przypadkach rafinowanych.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:09:29
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:10:19