Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Takie pytanie bardziej z ciekawości :P
Wiadomo, że najważniejszymi czynnikami przy miażdżycy jest np. otyłość, palenie, wiek, płeć itd. Jednak jednym z elementów jest też łączenie dużych ilości tłuszczy z węglowodanami w diecie.
Sporo osób jest na dietach zrównoważonych, gdzie mają np. 100 gram tłuszczy i 150 gram węgli. Czy takie proporcje mogą być czynnikiem sprzyjającym powstaniu miażdżycy czy nie ma to nic ze sobą wspólnego?
Szacuny
9101
Napisanych postów
82816
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
700421
Same proporcje nic nam nie mówią . Węglowodany są różne oraz tłuszcze rownież . Odpowiednio zbilansowana dieta z prawidłowymi proporcji kwasów tłuszczowych napewno nie będzie szkodliwa dla naszego zdrowia
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6315
Napisanych postów
76293
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756359
Łączenie tłuszczów z węglowodanami nie przyczynia się do miażdżycy. Znaczenie ma przetworzona żywność i brak aktywności fizycznej. Zjedzenie gotowanych ziemniaków + pieczonego schabu to co innego niż zjedzenie tych samych ilości kcal z schabu smażonego w panierce na oleju słonecznikowym z frytkami na tym samym oleju.