Składniki:
-500g szynki wieprzowej mielonej
-300-400g passaty pomidorowej
-szpinak swieży 1-2 garscie
-trzy ząbki czosnku
-papryka wędzona, sól, pieprz, łyżka musztardy, oregano
-170g mozzarelli
- pomidory marynowane i oliwki (opcjonalnie)
-plastry dyni (ja kupiłam gotowe plastry dyni do lazanii, można kupić dynię piżmową i samemu pokroić)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Przesmażyć, dodać przyprawy oraz passatę pomidorową. Dodać szpinak i smażyć chwilę, aż szpinak zmięknie. Mozzarellę posiekać drobno lub zetrzeć na tarce. W naczyniu do lazanii lub odpowiedniej foremce (ja zrobiłam w formie do pieczenia chleba i była idealna!) ułożyć kolejno : plastry dyni, mięso, znowu dynię, mięso, mozzarellę, dynię, mięso, pomidory marynowane, oliwki, mozzarellę, dynię, sos pomidorowy i mozzarellę. Piec ok 40minut (formę ustawić na dolnych widełkach piekarnika) aż góra będzie złoto brązowa.
Voila
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html