Szacuny
0
Napisanych postów
311
Wiek
25 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
16151
Siemanko!
Moje pytanko brzmi, czy jeść pomarańcze na redukcji? dużo o tym czytalem i opinie są podzielone... ( maja cukier prosty) ( zaś inni mówią ze jest go niewiele) więc no nie wiadomo co zrobić ;d ale mają dużo witaminy C no i są zdrowe, lecz moim celem jest zejście z 20% bf na 12% diete mam ustaloną jakby co, potrzebuje więc porady czy jeść pomarańcze połowa dziennie takiej większej z połączeniem orzechów wloskich i twarogu półtlustego po sniadaniu ok 1,3h. Z jablek odpadlem bo za dużo maja cukru i z bananów także, może polecacie któreś? tylko nie awokado bo o nim to już wiem.
ps- Co dodajecie na diecie tzn jakie przyprawy np na gotowane mięso, natka pietruszka czy warto nią sypać każdy posiłek?
Szacuny
11150
Napisanych postów
51589
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Pomarańcza nie ma tak dużo fruktozy, żeby jej nie zjeść raz na jakiś czas. Choć na redukcji bardziej wolę grejfrut, który ma jeszcze mniej fruktozy względem pomarańcza (1,77g vs 2,25g).
Co do natki pietruszki ja nią posypuję nie tylko startą marchewkę ale także dodaję do różnych sałatek.
Szacuny
0
Napisanych postów
311
Wiek
25 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
16151
SzeA
Pomarańcza nie ma tak dużo fruktozy, żeby jej nie zjeść raz na jakiś czas. Choć na redukcji bardziej wolę grejfrut, który ma jeszcze mniej fruktozy względem pomarańcza (1,77g vs 2,25g).
Co do natki pietruszki ja nią posypuję nie tylko startą marchewkę ale także dodaję do różnych sałatek.
Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-05-02 11:18:47
Dodać do codziennej diety jedna pomarancze dziennie?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33301
Napisanych postów
23365
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278506
Wszystko zalezy od twojej całej diety. ja całą poprzednia redukcje jadłem 100g pomarancza codziennie lub 100g grejpfruta jako dodatek do koktajlu po treningu ..
co do pietruszki to w sezonie oczywiscie uzywam do ziemniakow i mies a w zimie jak nie ma dostepu to mam suszona i jak ubijam ziemniaki to wsypuje spora ilosc , ponadto do rosołu i zup nie załuje
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Zacytuje sam siebie żeby nie pisać cały czas tego samego.
Przede wszystkim owoce są zasobne w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Zawierają również związki polifenolowe, a w tym flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych które mogą pozytywnie wpływać na wrażliwość insulinową. Również zawierają alkalizujące składniki odżywcze dzięki czemu można zachować równowage kwasowo-zasadową w organizmie ( homeostaza-ustrojowa). Fruktoza zawarta w owocach preferencyjnie uzupełnia glikogen wątrobowy, wobec tego można łatwiej kontrolować łaknienie w ciągu dnia co jest kolejną dużą zaletą na ujemnym bilansie kalorycznym. Glikogen wątrobowy jest paliwem dla naszego mózgu zatem w sytuacji gdzie poziom glikogenu wątrobowego jest obniżony - organizm zaczyna domagać się energii z pożywienia, powodując wzrost apetytu. Notabene owoce mogą stanowić w pewnym stopniu substytut słodyczy co jest świetną wiadomością dla osób które mają nie odpartą ochotę na coś słodkiego, w takich sytuacjach sięgnięcie po porcję owoców będzie znacznie korzystniejszym rozwiązaniem niż zjedzenie np: całej tabliczki mlecznej czekolady która może zaburzyć całodzienny bilans kaloryczny.Szacuje się, iż bezpieczny limit spożycia fruktozy to około 50g w ciągu dnia (dla osób o przeciętnej aktywności fizycznej) tudzież warto zaznaczyć, iż przeciętna porcja świeżych owoców (100g) wynosi około 5-8g fruktozy. Istnieje również drugie oblicze cukru owocowego, w sytuacji przejedzenia się fruktozą zwłaszcza przy nadwyżce energetycznej w diecie może dojść m.in. do szybszego stłuszenia wątroby, wzrostu ilości kwasu moczowego we krwi, nadciśnienia tętniczego oraz przyczynić się do wielu innych negatywnych następstw w ustroju. Dotyczy się to przede wszystkim wysoko przetworzonych produktów, zasobnych w syrop glukozowo-fruktozowy oraz produktów słodzonych sacharozą. Oba składniki są niezwykle groźne dla naszego zdrowia metabolicznego oraz sylwetki.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6306
Napisanych postów
76249
Wiek
39 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
756134
Skupmy się na podstawach Twojej diety a nie na tym, czy jeść pomarańcze. Takie szczegóły nie są istotne. Ogólnie owoce, jak najbardziej mogą być obecne w diecie.