Dziś będzie fit rolada z mascarpone i truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
-3 jajka
-30 g mąki pełnoziarnistej
-30 g kakao
-30 g syropu klonowego - można oczywiście dowolne inne słodzidło np ksylitol
Krem:
-200 g mascarpone
-30g syropu klonowego - j.w można ksylitol czy cokolwiek chcemy
-truskawki
-kostka gorzkiej czekolady
-wanilia
Jajka i syrop klonowy ubijamy na puszystą pianę. Mieszamy mąkę z kakao i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut. Od razu ciepły biszkopt przekładamy na świeży papier do pieczenia i zwijamy w rulon. Odstawiamy na 5 minut. Mascarpone ubijamy z syropem klonowym i wanilią. Rozsmarowujemy na roladzie, posypujemy truskawkami i zwijamy. Zawijamy w papier i ściereczkę i do lodówki na 30/60 min. Kremu mascarpone wyszło mi za dużo, więc jeszcze posmarowałam roladę po wierzchu i posypałam kostką gorzkiej czekolady. Jak ktoś nie chce może zmniejszyć ilość serka i dać tylko do środka
Podzieliłam na 10 dużych kawałków. Makro jednego:
B 4
W 9,1
T 10,3
Zmieniony przez - anchy w dniu 2017-06-22 15:38:42
Zmieniony przez - anchy w dniu 2017-06-22 15:40:03