Szacuny
236
Napisanych postów
84
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
6128
W internecie wiele artykułów dot. wartości pestki awokado (wiele w niej składników mineralnych, witamin i antyoksydantów). Ktoś ją zostawia i wykorzystuje? Polecają suszyć ją przez 2-3 dni, następnie zetrzeć na tarce i dodawać do jogurtów, koktajli itp.
Ktoś wie ile może miec kcal/tł/b/w owa pestka awokado?
Z chęcią wliczę ją do diety.
Szacuny
3184
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
Owszem, czasem wpada u mnie, jak jest pogoda susze na słońcu, jak nie ma w piekarniku na 180 stopni. Pestki nie wliczam w bilans, sporo w niej błonnika. A używa się jej w małych ilościach.
Szacuny
3184
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
Są badania naukowe z bodajże 2003 roku wykonane przez Narodowy Uniwersytet w Singapurze i wykazały one, że pestka awokado zawiera dwukrotnie większą dawkę antyoksydantów niż pozostała część owocu.
A jako ciekawostka, to działanie pestki i jej domniemanego działania (antynowotworowego) przebadano na szczurach i myszach niestety tylko i badania na zwierzakach potwierdziły tezę, choć wiadomo, to tylko zwierzęta.
Szacuny
236
Napisanych postów
84
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
6128
blue_hope
Owszem, czasem wpada u mnie, jak jest pogoda susze na słońcu, jak nie ma w piekarniku na 180 stopni. Pestki nie wliczam w bilans, sporo w niej błonnika. A używa się jej w małych ilościach.