Składniki:
Kalafior 300g
Jaja 6szt. (300g)
Szynka konserwowa 100g
można dodać też np. mozarelli co uczynię kolejnym razem
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 150stopni. Kalafior tniemy na małe kawałki i rozkładamy po równo w formy do muffinek. U mnie rozłożyłem na 12 foremek, ale myślę, że 10 też byłoby ok, ale 12 cieszy ilościowo bardziej Szynkę konserwową kroimy w małą kostkę i rozkładamy również do foremek do muffinek. Jajka roztrzepujemy z ulubionymi przyprawami (polecam przyprawę do pizzy, przyprawę toskańską, oregano lub zestaw "pomidory czosnek bazylia". Po wymieszaniu jajek z przyprawami zalewamy foremki do muffinek. Po nagrzaniu piekarnika wstawiamy muffinki na 25 minut. W wersji z mozarellą posypujemy serem 5 minut przed końcem pieczenia. I gotowe, smacznego
Makroskładniki całości (wersja bez mozzarelli):
Białko: 61g / Tłuszcz: 31,4g / Węglowodany: 8,2g / Kcal: 559,4
Makroskładniki dla 1 sztuki (z 12szt. - wersja bez mozzarelli):
Białko: 5,08g / Tłuszcz: 2,6g / Węglowodany: 0,68g / Kcal: 46,6
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html