Szacuny
1
Napisanych postów
42
Wiek
32 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1375
Witam. Zakupiłem dzisiaj około 0,5kg rostbefu wołowego. Szukam jakiegoś ciekawego przepisu. Ważne żeby nie był jakiś skomplikowany, bo nie mam jutro zbytnio czasu na jakieś wykwintne żarełko.Czekam na jakieś ciekawe propozycje. Dodam tylko, że Jestem na masie, ale też żeby w waszych propozycjach nie było 100g produktu w czym 80g tłuszczu... :p
Szacuny
14
Napisanych postów
1021
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
27408
Rostbef świetnie nadaje się do pieczenia, najlepiej w niskiej temperaturze: solisz, pieprzysz grubym pieprzem, nacierasz musztardą. Wrzucasz do pieca rozgrzanego na 180*c, po 5 minutach zmniejszasz temperaturę do 60*c i pieczesz jeszcze ok godzinę w zależności czy jest cienki czy gruby. Po upieczeniu niech odpocznie z 10 minut zanim przekroisz. Można też rzucić od początku na temperaturę 60-70*c i piec ok 4-6h. Jeśli masz sondę to nastawiasz na 57*c w środku. pozdro!
Zmieniony przez - major161 w dniu 2018-01-19 00:18:42
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
po prostu stek z patelni, ktoś ostatnio na forum polecał (chyba georgu, ale nic nie daję uciąć) aplikację na telefon z Sokołowa, gdzie wprowadza się grubośc, rodzaj mięsa itp. i ponoć wychodzą perfekto
Szacuny
1
Napisanych postów
42
Wiek
32 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1375
Dużo jest teorii na temat tych steków. Nie zasalać przed smażeniem, inni mówią że zasalać. Naczytałem się tyle, że zgłupiałem więc zrobiłem po swojemu. Doprawiłem solą, oraz pieprzem, trochę bazylii + oregano (nie dużo). Surówka z kapusty pekińskiej, pomidory, ogórek świeży. Do tego zrobiłem dip coś a'la sałatka Colesław, tylko że bez majonezu. Ryż się gotuje, zobaczymy jak te mięsko się "zgrilluje" na patelni grillowej. Dzięki wariaty za rady, w przyszłości pewnie skorzystam z jakichś waszych ciekawych pomysłów. Dziś na szybko, bo czasu mało.