Szacuny
11150
Napisanych postów
51595
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam
Mam pytanko:
Byłem właśnie na badaniach kontrolnych i wyszło mi, że mam mało czerwonych krwinek. Konował mówi, że pewnie jem za mało mięsa, ale to nie prawda - mięsa jem stosunkowo sporo.
Czy możecie zaproponować jakąś dietę? Jakich składników mi brakuje żebym mógł wyprodukować więcej tych krwinek?
Szacuny
71
Napisanych postów
10883
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
44966
Zez strony Onetu:
Najlepszym źródłem żelaza są naturalne, mało przetworzone produkty spożywcze jak, podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa (chlorofil ma budowę chemiczną do hemoglobiny), groch, owoce, ostrygi, zioła. Istotny wpływ na zawartość żelaza w pokarmach ma sposób ich przyrządzania. Podczas długotrwałego gotowania żelazo przedostaje się do wylewanej wody. Potrawy kwaśne przyrządzane w naczyniach żeliwnych mogą o kilkaset procent zwiększyć zawartość żelaza.
Szacuny
11150
Napisanych postów
51595
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
wlasnie mama (lekarz) mi mowi, trzeba jesc watrobke, pietruszke, szpinak, mieso czerwone, buraczki... ogolnie produkty bogate w zelazo, mozna jeszcze uzupelnic diete samym zelazem w tabletkach.
pozdrawiam
Szacuny
10
Napisanych postów
641
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
3683
stała wartość krwinek białych to bodajże 6000 lub 4000, przy czym czerwonych jest o wiele, wiele wiecej... no dajmy na to ze na 10kg wagi ciała przypada średnio litr krwi... jak ważysz 80kg to powinienes mieć ok 8 litrów krwi.. zaznaczam że nie wiem czy to jest akurat precyzyjny sposób obliczania ale takowy kiedyś widziałem....
mi mama zawsze mówiła zeby jeść marchewke która przyczynia sie do zwiększenia ilośći czerownych krwinek hehe a tak na powaznie to jedz więcej warzyw i owoców bo w braku witamin i minerałów widzę istotę twojego problemu.
pozdrawiam.