Szacuny
732
Napisanych postów
1984
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
192631
Hej.
Z okazji zbliżającej majówki sezon grillowy rozpocznie się na całego i będzie trwał minimum do końca sierpnia. To trudne nie jeść kiełbas, zagryzając białym chlebem i siedzieć z wywieszonym jęzorem i głodnym brzuchem
Jakie są wasze dietetyczne, fit, zdrowe przepisy na grilla?
Ja zrobić pierś z kurczaka żeby nie była sucha i twarda jak tektura albo surowa?
Jakieś konkretne ryby polecacie, warzywa z mięsem?
Można zrobić mielone mięso na grillu? Jeśli tak, to jak?
Jestem zielona w temacie i zawsze jadłam kiełbaski i kaszankę, karkówki nie lubię.
Poratujcie i podzielcie się, dzięki
Szacuny
122
Napisanych postów
987
Wiek
39 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
93341
1. Używaj aluminowej tacki na grillu. To zmniejsza stopień zwęglenia, ilość dymu w którym leży jedzenie i zawartość szkodliwych substancji w grillowanaych produktach.
2. Mięso mielone - pewnie. Po prostu burgery. Można też do nich dodać siekane warzywa. Nie tylko wołowina - mozna je zrobić z indyka lub kuczaka.
3. Filety - klucz żeby nie wysechł to bardzo wysoka temperatura i krótki czas obróbki. Nie powinno być trudne. Sekret grilla (vs pierkarnik) to inna forma transportu ciepła. W piekarniku to głównie konwekcja. Na grillu konwekcja plus duża ilośc promieniowania cieplnego (podczerwonego), które ułatwia szybkie upieczenie zewnętrznej warstwy mięsa - to daje chrupkość i zbrązowienie mięsu z grilla. W niektórych piekarnikach funkcja "grilla" to właśnie dodatkowy promiennik podczerwieni.
W praktyce znaczy to że dobrze by kawałki mięsa na grillu nie były za duże, by promieniowanie cieplne upiekło zewnętrzne warstwy, ale byśmy nie musieli długo czekać na upieczenie środka (kiedy to się stanie, warstwy zewnętrzne mogą się już przypalić).
4. Jeśli chodzi o filety - ważne by były naprawdę świeże. Nie chodzi tylko o to by nie było popsute. Świeże mięso zawiera więcej wody i będzie bardziej soczyste w środku.
Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-04-27 10:16:38
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
ryby to raczej wszystkie możesz, te delikatniejsze, może w folii aluminiowej lepiej pierś z kurczaka czy indyka grilluję często w lato, zwykłe obsypanie przyprawami ulubionymi (bez ziół bo się przypalają) i nigdy nie była sucha, tylko trzeba pamiętać, że temu rodzajowi mięsa dużo nie potrzeba czasu z mięsa mielonego robię takie hmm w jakimś lokalu to podobne było do shish kebab, czyli mieszam z cebulą, przyprawami ulubionymi i robię takie kiełbaski z tego.....chyba moja ulubiona rzecz z grilla, zawsze naładuję tone chilli i choć jedno ma smak taki jak lubię