1. Czy przy dużej ilości jaką teraz niewątpliwie dla mnie będzie ~400g węglowodanów (ważę 67kg i będzie wysoka aktywność fizyczna), mogę wspomagać się węglowodanami przetworzonymi?
jeżeli nie jesteś w stanie przyjąć tej ilośći z jedzenia to jak najbardziej możesz dorzucić, jednak psotaraj się żeby to było w okresie okołotreningowo
2. Na czym najlepiej smażyć mięso, czy też np. jajecznicę?
mięso lepiej grillować lub piec, ale jak koniecznie chcesz smażyć możesz użyć masła klarowanego, oleju kokosowego, warto też roważyć do smażenia tę opcję:
https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Dziki_Rzepak-opis38685.html
3. Mogę popijać od czasu do czasu bezcukrowe napoje energetyczne, czy też inne tego typu napoje (np. pepsi max)?
możesz, aczkolwiek pamiętaj, że wszystko z umiarem
4. Ile najlepiej przyjąć węglowodanów bezpośrednio po treningu, a zarazem przed posiłkiem potreningowym?
najlepszy jest stosunek białko/węglowodany - 1/2, ilość dopasuj do siebie żebyś miał tow bilansie całodziennym (osobiście mam 40g białka/80 (czasem 120g) węgli)
jeżeli bardzo zależy Ci żeby się do tego przykładać to możesz wziąć pod uwagę ważną kwestię progu leucynowego:
https://potreningu.pl/articles/4403/prog-leucynowy-i-optymalna-dawka-bialka-w-posilku
5. Jak często można wrzucać do diety np. sklepowego łososia wędzonego?
zwracaj uwagę, żeby był to dziki a nie hodowlany, 1-2 razy w tygodniu będzie ok
6. Ryż biały - jak to w końcu jest? Dobre źródło WW, czy raczej nie?
po treningu bardzo dobre
7. Oliwa z oliwek z kieliszka - dobry pomysł, czy są jakieś przeciwwskazania?
osobiście ładuję łyżeczką/łyżką bo wiem że mam na nich 5 lub 10g, nie ma przeciwwskazań, bo do obróbki termicznej nadaje się tylko krótkotrwałej i nie za wysokiej temperatury, jednak żeby korzystać z jej dobrodziejstw, lepiej na zimno tak jak wspomniałeś
Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2018-07-12 12:21:25