Przeglądam sobie właśnie pewną książeczkę i zobaczyłem taka tabelke przedstawiającą wartości energii swobodnej standardowej hydrolizy różnych związków fosforanowych. Z przedstawionych najwiekszą energię ma fosfoenolopirogronian.Generalnie chodzi o to, że układ ATP-ADP pośredniczy w przenoszeniu grup fosforanowyh od związków o wysokim potencjale przeniesienia do związków o niskim potencjale przeniesienia.Związki o wysokim potencjale powstaja bezpośrednio w przemianach utlenienia cząstek pokarmowych i w nich głównie magazynowana jest energia pochodząca z pokarmu a że najwięcej tej energii jest w fosfoenolopirogronianie więc mam pytanie: Czy mozna zwiększyć poziom energii do przeniesienia przez ADP-ATP przyjmując pokarmy, których utlenianie daje najwięcej fosfoenolopirogronianu? Jesli tak to jakie to sa pokarmy?
Inna rzecz - wiadomo, że każdmu powinno zależeć żeby odnowa ostatniej grupy fosforanowej w ATP przebiegała jak najszybciej. W komórkach zwierzęcych czas połowicznej odnowy wynosi 1-2 minut a w komórkach bakteryjnych kilka sekund. W związku z tym czy można przyspieszyć odnowę ATP u człowieka a jesli tak to jak?
I jescze jedna rzecz.
Czy w procesie glikolizy można ominąć etapy "zużywające energię" z ATP tj. reakcje dotyczące fosforylacji glukozy do fruktozo -1,6-dwufosforanu? Potem już tylko kolejne reakcje wyzwalają energię (z ADP powstaje ATP) a więc organizm nie traciłby energii i czasu na pierwsze reakcje jakim podlega glukoza.
Najważniejsze pytanie na koniec. Czy to co napisałem ma w ogóle sens?
Pozdrawiam
We must secure...
We must secure...