Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
12
Cześć, ćwiczę już spory czas, dieta, mięso i te sprawy wiem o co chodzi.
Chcę przerzucić się na wegetarianizm i mam pytanie... czy mogę liczyć białko z np z fasoli, ciecierzycy jak biało z mięsa?
Nie jestem kulturystą, nie chce być, chce po prostu mieć zdrowe, umięśnione ciało.
Dla przykładu 100g grochu ma 21g białka
100g kurczaka ma podobnie.
Czy mogę to tak zastąpić i jednocześnie dalej ćwiczyć i cieszyć się dobrym wyglądem?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12102
Napisanych postów
160562
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1234952
Musisz komoletiwac tak białka z poszczególnych źródeł roślinnych aby aminogramy się uzupełnialy i tworzyły kompletne białko które nasz organizm będzie efektywnie wykorzystywał. Nie można liczyć w ten sposób jak napisałeś gdyż aminogramy mięsa i fasoli sa rozne
Szacuny
3
Napisanych postów
15
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
118
Obczaj sobie blog Vegenerata Biegowego. Ja korzystam z jego przepisów, są wegańskie, a nie wegetariańskie, ale podejście gościa do sportu i ciała jest zdumiewające. Sporo można się od niego dowiedzieć w temacie diety roslinnej i sportu. Poza tym zapoznaj się z tematem łączenia białka roślinnego z produktami zbożowymi w celu osiągnięcia pełnowartościowego białka. Te pierwsze mają małe ilości lizyny i tryptofanu, ważnych aminokwasów,a drugie są w nie bogate. Tak więc ryże, czy kasze powinniśmy jeść np. z fasolą, cieciorką, grochem itd
Zmieniony przez - Bartik88 w dniu 2019-01-31 12:28:40